2015-05-01 487 浏览
要知道元朗好食既野一系老字号好旧唔多好坐,好坐少少既都超级多人而且好嘈。泊车个阵发现开左间新餐厅叫阿茶茶馆,门面好靓见到已经觉得好吸引(港女心态),同朋友睇下个menu都okay就入去试下。我地8点左右到,可能闲日,唔洗等位,正 环境系木味既Coffee Shop,有咖啡同All Day Breakfast食,会FF水吧有个靓仔咖啡师拉花个D呢........ 落地玻璃,厨房个幅墙系手绘架(画得好靓)我谂日头会仲靓。嗌左两个Set,羊架同鸡排。跟餐汤 + 饮品。不过我地自己带左酒就冇嗌饮品。个汤好浓,唔系淡茂茂个只!呢样好紧要呀!好足料好多菜但可惜我唔食个D菜既...... 餐包唔知是咪自家焗既,系我未见过既包种 (见识少),白色长方形,个样有D似馒头。好Suprise个包是好松软的,唔系好重面粉味。仲有个 Waiter 哥哥夹落你只碟边,唔系平时一个竹篮就咁上。烟三文鱼沙律。菜好新鲜不过有多D汁会更好菠菜芝士焗鸡扒。鸡扒好滑,口感其实唔系好似鸡,唔识形容哈哈哈。  羊架。有三件,唔SO,面头D干蒜好香。睇落以为好少点知食落好饱哈哈!最惊喜系个球蕃薯蓉!好好食! 好少食西餐有蕃薯

餐包唔知是咪自家焗既,系我未见过既包种
烟三文鱼沙律。菜好新鲜不过有多D汁会更好

羊架。有三件,唔SO,面头D干蒜好香。
睇落以为好少点知食落好饱哈哈!最惊喜系个球蕃薯蓉!好好食!
好少食西餐有蕃薯蓉,多数都系饭/ 面/ 薯菜,平时薯菜多数都好似垃圾伴碟,食OUTBXXK系有蕃薯但成旧上硬掘掘。呢个拌碟我劲欣赏,因为唔似垃圾或者重用既蔬菜,不过个D菜有汁会好D,系干左少少既。
跟餐嗌左个Banana Honey Crepe。不愿上镜的朋友

最欣赏佢D香蕉厚切,唔系薄过纸个D蕉片冇黎蕉味!如果唔系蜜糖系朱古力我谂我更爱
同埋Crepe是即叫即做的,上碟时仲有温度架,所以Pat Cream好快溶...............

总括黎讲我同朋友都好满意,环境食物各方面都above average同比到惊喜我地。个环境好舒服好适合倾计食饭搞到我地都冇乜点影相,最紧要系价钱唔算贵,下次想试埋咖啡同All Day Breakfast做伪文青

题外话/补充资料: 值得一提既系我好惊食西餐太有情调黑蚊蚊,愈食愈眼训!呢间阿茶茶馆又冇呢个Bad Feeling涡!