2016-12-19
打边炉对于好多香港人嚟讲已经无分春夏秋冬,但老老实实冬天打边炉又真系最好feel!睇住个炉滚吓滚吓,再配埋你独创嘅酱汁,食落口真系暖笠笠又口味!今次就嚟到唔订位基本上唔驶指意有得食嘅好一锅!难怪嘅,2小30分钟任饮任食最贵都系$158一位(另加一),但计我A姐话,最紧要都系食物质素。呢度总共有10个汤底,每个汤底都好有特色:泰式冬阴功汤底、胡椒咸菜猪肚汤底、蒙古大草原黑草羊汤底、鲨鱼骨猴头菇汤底、金银菜白猪肺汤底等,而2个人只可以拣一个双拼汤底,姐系话要嚟5次先可以食哂呢度10个汤底啦!我哋今次就拣咗胡椒咸菜猪肚汤底拼鲨鱼骨猴头菇汤底,汤底够哂香浓,绝对唔系淡戊戊嘅马虎选择。好喇,叫嘢食喇,除咗9款海鲜等系额外收费项目,其他任点任食接近有90个选择,不过,我A姐最怕个啲呢,特叫系酒楼呀,个啲丸剔一下就俾你十几粒,成个波波池咁,但个肥牛都系咁剔一下就俾两块,真系好过份啰!我A姐就即管睇吓你呢间好一锅系未玩嘢先!M佬出名大食,叫咗廿几样嘢,但上台个吓都唔会话多到吓死人,真系啱啱好俾够两人份量,亦当然唔会有几十粒丸啦!真系试过边只好味,再主力encore!喺呢接近90个选择里面,肥牛都占咗两
喺呢接近90个选择里面,肥牛都占咗两个:美国肥牛同手切肥牛。美国肥牛脂助比例较多,肉色雪白;而手切肥牛嘅肉质嫩口,较重肉味!如果唔系大食积,首推手切肥牛!