内地朋友落黎香港湿平,打算系铜锣湾血拼,之后话同我庆祝生日,问我想去边间餐厅。内地咩都有得食,想带佢地去d内地少食嘅菜色,又要坐得舒服环境又唔失礼,search openrice见到祥正有d菜系内地唔多见,二话不说即刻打去订位。港式野椒盐濑尿虾,避风塘炒蟹,哩两款菜d内地朋友话未食过,再豉椒炒蛏子,蒜蓉炒豆苗,时蔬豆腐海鲜汤,姜葱鱼云煲同辣酒煮东风螺。椒盐濑尿虾炸至外层脆卜卜,几乎连壳都可以食埋,而入面嘅虾肉亦非常 juicy,一啲都唔老,肉质鲜甜!避风塘炒蟹蟹钳肉质厚实、口感弹牙,特别惹味。大厨非常细心,上桌前已经将虾钳外壳拍碎,既方客人享用又能使虾肉沾上味道。豉椒炒蛏子十分多肉,吃下去非常惹味,完全无沙。蒜蓉炒豆苗,菜嫩仲有蒜蓉而且有啲汁湿湿地。时蔬豆腐海鲜汤,成个汤乜都有好满足好有鲜味豆腐都好滑。姜葱鱼云煲,恰好火喉的走油,鱼皮表面焦香,软骨香脆松化,鱼头的鱼汁和啫喱有水盈口感,加上无过稠过浓的芡汁,精髓被鱼云吸收哂,这道姜葱鱼云食得津津有味!辣酒煮花螺,调味既酒够香,辣「色香味」也够,螺里无沙肉颇甜。天气冻冻地叫个辣酒煮花螺,辣辣地送啤酒好夹perfect match!!其实每

豉椒炒蛏子十分多肉,吃下去非常惹味,完全无沙。

蒜蓉炒豆苗,菜嫩仲有蒜蓉而且有啲汁湿湿地。

时蔬豆腐海鲜汤,成个汤乜都有好满足好有鲜味豆腐都好滑。

其实每款菜色都唔错,餐饭都食得好开心。

PS:感谢内地朋友出长水远落黎香港同我庆祝生日,谢谢,感恩。
2018-11-23