2021-07-22
🏙呢个应该系香港最高领空叹到嘅afternoon tea ☕️坐系ICC 103层坐拥超过180度维港景色,讲紧嘅就系呢间星级品牌酒店Ritz Carlton(RC) 里面,以佢坐落楼层命名嘅Cafe 103 啦~🍸ℙ𝕖𝕣𝕗𝕦𝕞𝕖 𝕋𝕣𝕖𝕖𝕤 𝔾𝕚𝕟 “ℍ𝕖𝕒𝕣𝕥 ℕ𝕠𝕥𝕖 𝕠𝕗 ℍ𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕟𝕘” 𝔸𝕗𝕥𝕖𝕣𝕟𝕠𝕠𝕟 𝕋𝕖𝕒 $➐➊➑ / 𝕗𝕠𝕣 𝕥𝕨𝕠今次RC 联同本地毡酒品牌「白兰树下」合作,推出呢个特别嘅主题下午茶。餐厅以「白兰树下」毡酒中的嘅主要材料:肉桂、杜松、陈皮及柑橘等创作岀一款又一款嘅美点。食afternoon tea 饮英式茶就多,饮酒你又有冇试过?有兴趣嘅话可以加$108 试翻杯以「白兰树下」调配嘅特色鸡尾酒,绝情享受afternoon happy hour!🧁下午茶之中Scones 可以话系我最重视嘅美点。呢个tea 提供左原味同柠檬味嘅松饼,食嘅时候仲有少少嘅热度,松软得黎切开果时又唔会太散,外面焗得十分香口,配埋奶油忌廉或者果酱食感觉十分好。🥰至于咸点一共有四款,以雪蟹肉沙律制成嘅意大利馄饨手工最精细;至于用豆蒄蜂蜜鸡肉制作嘅墨西哥粟米卷就最抢眼,食落口味道
🍸ℙ𝕖𝕣𝕗𝕦𝕞𝕖 𝕋𝕣𝕖𝕖𝕤 𝔾𝕚𝕟
至于咸点一共有四款,以雪蟹肉沙律制成嘅意大利馄饨手工最精细;至于用豆蒄蜂蜜鸡肉制作嘅墨西哥粟米卷就最抢眼,食落口味道亦都最有层次同最impressive!
之后黎到木架下层,女生至爱嘅甜点部分!5 款eye catching 又别致嘅甜点,包括有西柚朱古力Mousse Cake、橘皮红豆朱古力泡芙、甘草菊花杞子杯;讲到最靓,一定系红卜卜嘅呢个士多啤梨蛋糕,口感好soft 好creamy 唔会太甜。至爱我最爱嘅就系呢款传统法式肉桂Canele。口感烟烟韧韧咁十分特别!你又有无边款特别想试呢?😉
📍 Cafe 103
尖沙咀柯士甸道西1号环球贸易广场(ICC)香港丽思卡尔顿酒店103楼