2021-01-20
我以前经过铜锣湾登龙街都好想试「Steak Bar」,但每次晚餐时段Walk in一系冇位,或者要等到九点后。其后喺另一间食吉列牛嘅餐厅食过,感觉麻麻地,就冇兴趣想再试。不过呢日朋友话想食,我就陪佢啦。星期日瞓到黄朝百晏出到去都三点🙈,呢个钟数唔太多客都好正常吧。店员们好好礼貌,问我哋之前有冇食过,再作介绍😊。餐厅面积唔大,不过座位安排都算令客人坐得舒服。餐厅出名食吉列牛就众所周知,不过其实唔食牛都有其他选择。餐厅现时仲有个特别优惠,就系买一个正价午餐,可以以半价加购第二款指定午餐,抵㖞👏!吉列炸牛扒定食($188),定食套餐好丰富,有白饭、汤、豆腐小食同沙律,感觉好似传统嘅日本早餐。🥗沙律用上柚子醋,所以唔会太酸;🍚而白饭大大碗之外,上面仲落咗好多饭素,好好味,哈哈。主角吉列牛扒无论味道、造型定份量都攞满分💯!吉列牛扒超大块,可以切成十件,逐要每件都有一定份量同厚度,唔系纸咁薄。吉列皮层带有满满面包糠脆脆,脆口得嚟无热气嘅感觉。牛扒上碟时肉身仍然呈红色🥩,可能得一、两成熟。热石板上面先落一片牛油预热,随后就可以放上吉列牛扒,石板够你一次过放两件肉啦😉。由于个炉够热,基本上块牛扒双面各
主角吉列牛扒无论味道、造型定份量都攞满分💯!吉列牛扒超大块,可以切成十件,逐要每件都有一定份量同厚度,唔系纸咁薄。吉列皮层带有满满面包糠脆脆,脆口得嚟无热气嘅感觉。 牛扒上碟时肉身仍然呈红色🥩,可能得一、两成熟。热石板上面先落一片牛油预热,随后就可以放上吉列牛扒,石板够你一次过放两件肉啦😉。由于个炉够热,基本上块牛扒双面各煎约15秒就搞掂,我个人唔钟意食太熟嘛。牛扒超好味😋,因为食到嫩嫩肉质、牛味浓味嘅牛扒,外皮亦有另一种惊喜。
饮品方面,我哋要咗蜜桃梳打🍑同姜味汽水🥤,正正常常啦。加配价$25包饮品同小食,咁样抵过单点饮品吧。
总括嚟讲,呢日终于一尝Steak Bar,佢嘅吉列牛扒好出色,完胜另一间竞争对手👍。价钱一般啦,人均消费原价应该要起码$200,不过考虑到有大件牛扒食又好似合理😝。