2022-12-29
香港嘅日式烧肉店越来越多,今日去咗一间比较新嘅烧肉店-Yakiniku 801,位置非常方便,正正喺尖沙咀The One对面。餐厅有提供围裙,非常贴心,否则我既白色恤衫返屋企凶多吉少🤣。值得一赞餐厅既抽风系统,环境唔会变得烟雾弥漫。- 801盛烧肉拼盘包括黑毛和牛肩胛肉、腹前牛小排同盐葱味鸡腿肉。黑毛和牛肩胛肉油脂非常丰富,肉质松软,沾上日本蛋浆一齐食入口更滑溜,实在太好味所以叫多一份😍。腹前牛小排脂肪均匀,腌制后更加惹味👍🏻鸡腿肉肉质鲜嫩,盐葱系分开上,烧嘅时候盐葱同鸡腿肉黏唔到一齐,不过都够入味。- 冷面套餐加$38就有一份冷面,份量都唔小,面条经过冷冻后口感更弹牙爽口,汤底带少少酸甜所以好开胃。- 九州鸡盛鸡盛拼盘同样有三款食物,包括葱盐味鸡腿肉、九州鸡胫柳同九州鸡心。鸡心几有惊喜🤩,爽口之余带少少油脂感,鸡胫柳味道亦唔错。- 极上厚切牛胸腹柳牛胸腹柳好大块非常抵食,肉味浓郁,烧得非常香口,所以普通盐烧已经好好味🥰最后埋单都系$600左右,真系非常抵食😋
- 801盛
腹前牛小排脂肪均匀,腌制后更加惹味👍🏻
- 冷面
- 九州鸡盛