2024-03-08 33 浏览
一直都好钟意食刀削面,但系喺香港好难揾到正宗嘅,但系又唔可以成日返大陆食,朋友介绍咗呢间喺铜锣湾既刀削面。佢话呢度好正宗,一开始都谂紧喺铜锣湾会唔会好贵呢,但系睇咗价钱原来又好抵食㖞,咁就一于嚟试吓啦。一去到入面劲多人,但系等咗一阵咪就入得啦。入面虽然唔系好大,但系啲位都唔算迫,坐得几舒服。我同朋友叫咗个口水鸡同埋一个肥牛刀削面,口水鸡一上枱已经见到好似好辣咁,但系食落又唔会好辣,不过真系好香。佢嘅鸡肉非常嫩滑,食落系好重鸡味,而且又香又滑,真系好出色。最重要最抵赞嘅就系呢个肥牛刀削面,佢嘅刀削面应该系自己亲手整,食落个口感同埋味道都非常好。而且啲肥牛又系啱啱好,好重牛味,绝对唔系啲雪藏肥牛。呢间面店又正宗又抵食,唔怪得成日都爆晒客啦。下次就算唔系出开铜锣湾都会再嚟食呀。

• 口水鸡