2021-07-10
香港食冰嘅地方好多但系食日式冰品就较少选择呢度嘅地理位置都算方便,连我呢啲路痴都能够揾到不过冰屋长期都大排长龙,要食就记得预时间排队又或者好似我今次咁中午嚟食😋呢度嘅冰品份量够多通常嚟到嘅人都会叫一个然后share嚟食不过如果你唔会成日嚟就最好一人叫一个就大满足啦🍧嘢食方面佢哋每一段时间都会转特定口味,确保期间限定俾大家新鲜感,错过咗就未必有下一次食过咁多次最钟意就系佢有茶味嘅冰,可能个人口味问题我都系觉得奶味同茶味感重嘅冰比较好食水果味嘅冰感觉上就Flash啲啱夏天消暑今次食嘅抹茶忌廉焦糖味已经系第二次食,但佢绝对系我嘅all time favourite 😻 最顶层有新鲜忌廉上面淋焦糖酱,将佢同冰沟埋食简直就系绝配绿色嘅冰唔系净系死甜你会隐约食到绿茶嘅甘味同埋茶香食到中间好快你就会食到一层饼碎,口感丰富唔似韩式冰咁从头到尾都系冰咁无层次食刨冰最怕就系得个面有酱料然后中系纯冰咩味都冇呢一间你绝对唔会失望因为店员系制作嘅时候确保佢哋嘅酱料足够渗透成个冰品,等你每一啖都食到抹茶味而且中间仲分两次落咗饼干碎丰富口感即使食到最后一啖都有味道唔会系纯冰另外值得一提嘅系,舖头采用日本嘅水去整冰块
呢度嘅地理位置都算方便,连我呢啲路痴都能够揾到
呢度嘅冰品份量够多通常嚟到嘅人都会叫一个然后share嚟食
不过如果你唔会成日嚟就最好一人叫一个就大满足啦🍧
水果味嘅冰感觉上就Flash啲啱夏天消暑
最顶层有新鲜忌廉上面淋焦糖酱,将佢同冰沟埋食简直就系绝配
绿色嘅冰唔系净系死甜你会隐约食到绿茶嘅甘味同埋茶香
食到中间好快你就会食到一层饼碎,口感丰富
唔似韩式冰咁从头到尾都系冰咁无层次
食刨冰最怕就系得个面有酱料然后中系纯冰咩味都冇
呢一间你绝对唔会失望
而且中间仲分两次落咗饼干碎丰富口感
即使食到最后一啖都有味道唔会系纯冰
另外值得一提嘅系,舖头采用日本嘅水去整冰块
刨出嚟嘅冰好绵密,唔似平时食到嘅传统日式刨冰咁颗粒感重又鞋口
正正因为系咁大家记得影相20秒内好搞掂啦!