2024-01-15
📍小火山想食烤肉但又想打边炉?最近系铜锣湾开左全港第一间既泰猪锅专门店,一次过满足晒你2个愿望😊另外,餐厅定期安排live band 表演,有时亦会邀请busking歌手㗎!完全令客人感受到泰开心vibe😆🦐虾片 (任食)一坐低冇耐就上左一大盘虾片,份量十足!食落脆口,配埋蛋黄酱一齐食,酸酸甜甜更加开胃😗作为餐前小食系几唔错🥘小火山汤底 (升级1款+$38 或2款+$60)一开始会先上左汤底,我同朋友拣左小火山牛骨船汤同香茅椰汁鸡汤~ 系未开始打边炉,已经抢先饮左一碗暖下胃先😌 ▶️小火山牛骨船汤: 采用牛骨熬制5小时以上,加入十几种香料药材调制而成,味道酸酸甜甜,好开胃▶️香茅椰汁鸡汤:以鲜鸡熬制3小时,配搭加上椰汁同泰国青柠,饮落奶香柔滑,香浓不腻,椰香味重✨个人觉得小火山牛骨船汤较出色,牛味重,酸甜既味道亦较浓郁👅🥗泰式芭拉鱼露拌木瓜沙律 $78大虾爽口鲜甜但份量唔会太多,大概每人2只~最特别既位系个灵魂酱汁!泰国东北菜的既”芭拉鱼露”,食落较咸,搭配木瓜丝一齐食口感相当清爽;一般泰菜餐厅好少用到,但可以系呢到试到🤣🌋小火山x曼谷柏拉差烧烤套餐 $328套餐包三款肉类:柏拉差腌泰国
虾片任食
🦐虾片 (任食)
🥘小火山汤底 (升级1款+$38 或2款+$60)
泰式芭拉鱼露拌木瓜沙律
🥗泰式芭拉鱼露拌木瓜沙律 $78
原只鲜鱿鱼
🌋小火山x曼谷柏拉差烧烤套餐 $328
套餐包三款肉类:柏拉差腌泰国无激素猪肉、手切鲜猪润同柏拉差腌牛柳,以及一款海鲜:原只鲜鱿鱼,够晒丰富!肉类有腌制过,所以都唔洗特别再沾酱料😉
▶️ 柏拉差腌泰国无激素猪肉🐽:猪肉切得几大片,烧完唔会缩晒水;如果怕烧唔熟可以放落个汤到渌熟,别有一番风味
▶️ 手切鲜猪润:猪润切得厚身🐷;食落爽口,唔系淋既口感,够新鲜~
▶️ 柏拉差腌牛柳🐮:呢个出色!!!🌟牛柳一黎好入味,二黎重牛味亦有咬口;烧到会更加好食,烧到外层微微焦脆!
▶️ 原只鲜鱿鱼🦑:🌟保留到鱿鱼嘅鲜味!食落弹牙爽口,烧/煮完都冇缩水
泰式奶茶/泰式奶绿
🧋泰式奶茶/泰式奶绿
奶茶嘅茶底超级香!系泰国地道嘅奶茶😼而奶绿入口就比较顺滑,甜甜地~两杯嘢饮都各有特色,茶香同奶香都冇得输🫶
⭐️好味指数:8/10
📍 小火山 (铜锣湾)
铜锣湾坚拿道西10号冠景楼1楼B室
#铜锣湾 #小火山 #泰国菜 #泰国 #烧烤 #烤肉 #打边炉 #火锅 #泰猪锅 #曼谷柏拉差烧烤套餐 #曼谷 #thai #hotpot