2015-09-29
中秋佳节原本想到玩特式蚝食既Walrus,点知中秋大过咩,要休息一天。旁边既little bao就成为今晚既幸运儿啦。先黎两杯cocktail: Yakult Fizz & 24herbs.中规中举,但在有限的饮品当中,cocktail 可能是不错的选择。Truffle fries - 新鲜炸好嘅薯条配上松露菇,第一次尝试到呢个配搭。 第一口食落嘅味道其实觉得有少少怪, 但食下食下实在无法抗拒松露嘅香。原来简单配上薯条系可以咁滋味,完全无mismatch. Short rib pan fried dumpling - 一黎到Little Bao waiter 就推介嘅dumpling, 初时无谂住嗌, 由于一碟四只既dumplings就要盛惠$128,感觉有d overprice. 但个心里面又好好奇用贵价牛肉整嘅dumpling 会有几好味,最后都系叫左。 碟煎饺一上枱平平无奇,但系咬落先知赖野,o个阵牛肉油香真系好crazy, 可以媲美和牛级别。 Oishidesu~~Pork belly Bao - Little Bao 嘅signature dish - 即叫即蒸嘅馒头, 配上
Pork belly Bao - Little Bao 嘅signature dish - 即叫即蒸嘅馒头, 配上一块厚厚嘅东波肉, 令对beef burger 爱不释手嘅我都有所心动。 用中式嘅材料配上汉堡包嘅概念, 台湾刈包与鬼佬汉堡包嘅混合体,正~
Thick cut bacon - 三道菜虽然份量少但其实都会饱架! 原本想就此停手嘅, 但眼见坐我隔离唔知操边国语言嘅外国人竟然暴殄天物地将佢嗌o个碟肥白嘅烧腩肉食净一半就走人,我二话不说就捧住个肚点左碟Thick cut bacon。其实碟野望落似台湾嘅烧山猪肉, 虽然佢无o个份野味嘅味道,但一块靓仔五花腩摆d心机去烧,都好难唔掂,再配上pickles 与椰菜, 肥腻嘅感觉尽消!
Salty caramel ice cream bao - 一坐低睇到menu就已经决定要点佢做甜品架啦,无论有几饱都好! 结果果然无令我失望呀,又热又脆炸馒头、微咸Salty ice cream 、Caramel sauce撞埋,我相信无人会抗拒。
整体黎讲,Little bao食物有fusion既感觉,配搭够创新。店外墙上用上大大抢眼既Logo,店内装潢fancy,配上醒神既team uniform tee,洗碗婆婆著住都型左。加埋少少rock pop music,系吸引既。差就差在无Draft beer同罐装beer有d贵,店主谂谂佢~