2023-12-23 705 浏览
上次系雅兰见到乐天皇朝,已经好想食佢既小笼包。今日出开旺角行街,梗系要食番佢。餐厅系传统中式布置,座位阔落,用餐环境舒适,适合聚会,但系又唔会太嘈。- 特色皇朝小笼包 (八色)最想食既一定系皇朝小笼包,有齐 8 种口味。每种口味有各自颜色,色彩缤纷,好有特色,必定要试。可以由中间开始,跟住顺时针食,就会由淡味食到浓味。每个小笼包都系皮薄馅多汤汁多,真系好正;个人觉得蒜香,蟹粉,黑松露味道最特出,配搭得最好。- 皇朝担担拉面食上海菜,担担面都系必叫。虽然系净面,不过汤汁好香浓,好重麻酱同花生味,不过就比较辣。- 上海生煎包生煎包即煎,底部香脆,而且肉汁多。- 蒜蓉炒菠菜超香蒜蓉味,好难得有餐厅炒到咁香咁好食,不过份量就比较少。- 香煎豆沙锅饼 & 姜茶黑芝麻汤圆食饱咗,当然要食埋中式甜点 - 豆沙锅饼,芝麻汤圆。豆沙锅饼,外皮香脆,豆沙蓉绵滑,甜度适中。姜茶味道几好,有少少辣,饮完个身会暖咗。- 柠檬菊花蜜试咗杯柠檬菊花蜜,少少柠檬既酸味,但系最后系有蜜糖既清甜,值得一试。
上次系雅兰见到乐天皇朝,已经好想食佢既小笼包。
今日出开旺角行街,梗系要食番佢。

- 特色皇朝小笼包 (八色)
最想食既一定系皇朝小笼包,有齐 8 种口味。

- 皇朝担担拉面
食上海菜,担担面都系必叫。
皇朝担担拉面
- 上海生煎包
生煎包即煎,底部香脆,而且肉汁多。
上海生煎包
- 蒜蓉炒菠菜
超香蒜蓉味,好难得有餐厅炒到咁香咁好食,不过份量就比较少。
蒜蓉炒菠菜
- 香煎豆沙锅饼 & 姜茶黑芝麻汤圆
食饱咗,当然要食埋中式甜点 - 豆沙锅饼,芝麻汤圆。
豆沙锅饼,外皮香脆,豆沙蓉绵滑,甜度适中。
姜茶味道几好,有少少辣,饮完个身会暖咗。

姜茶黑芝麻汤圆
- 柠檬菊花蜜