2019-08-27
有台湾朋友访港,搅手一星期前已向阿肥火锅预订私房菜,八位订咗一汤七𩠌。1. 炖汤(花胶丶鲍鱼丶乌鸡丶鸡脚丶排骨丶杞子等)2. 黄金虾3. 避风塘炒大肉蟹(两只)4. 菠萝咕噜肉5. 蒸斑6. 炸手鸡(一只)7. 姜汁芥兰8. 豉椒蛏子米粉底一开始饮炖汤,净见D汤料已经令我流哂口水,饮落口𠮶下真系冇得弹,清甜唔油热腾腾,完全将胃口打开了,突然好似好肚饿好想食嘢咁黄金虾好多羔,一咬D虾羔同咸蛋黄一齐咇出嚟,好正;避风塘肉蟹嘅蟹好新鲜,配料超香;菠萝咕噜肉系一道看似普通但难做得好味嘅𩠌,大厨真的做到外脆内嫩,份量好多,同个presentation一样多到满泻,新鲜波萝肉好甜;条斑蒸得刚刚好,个个食到呢个时候已经饱饱哋,但都系食唔停;炸子鸡皮脆肉嫩;芥兰嘅姜汁味就唔够浓,但平时唔多喜欢食芥兰的朋友就赞炒得好,冇咗芥兰草青味;蛏子新鲜炒得刚好、煎米粉煎得两面脆脆,按我个人口味个汁就多咗啲。饭后果西瓜都食埋,大家都话好饱。朋友们继续一边饮啤酒一边倾计,老板见大家饮咁多啤酒咁开心,介绍两款佐酒小食:锦卤云吞(炸得好脆、馅料又多)及椒盐粟米(香口丶细细条易食),这粟米不得了,最终食咗三碟其实我之前有写
1. 炖汤(花胶丶鲍鱼丶乌鸡丶鸡脚丶排骨丶杞子等)
2. 黄金虾
3. 避风塘炒大肉蟹(两只)
4. 菠萝咕噜肉
5. 蒸斑
6. 炸手鸡(一只)
7. 姜汁芥兰
8. 豉椒蛏子米粉底
其实我之前有写过阿肥火锅嘅食评,佢个汤一向都系真材实料,好正。如果大家食火锅食得多,夏天又咁热,真系不妨尝试私房菜食下小菜,相信唔会令你失望,不过记得要预订啊