2019-11-13
在这个多事之秋的日子,需然早两日食了一次大闸蟹自助餐,都要约另一班朋友食大闸蟹治疗一下,今次就拣呢度嘅套餐。如果叫4人套餐包茶芥加一大约$380/位,价格未算最抵但系都可以接受,2人套餐少一个菜而未包茶芥加一。东海两小碟(百味豆腐,干扁四季豆),四季豆都系煮得偏咸咗,空口吃会更觉太咸;百味豆腐炸得唔错,但豆腐嘅豆味唔算浓,质素刚刚合格。东瀛花菇炖螺头汤十分热及烫口,但汤面见到一片油,感觉肥腻,分数打折。主菜大闸蟹睇落大约四至五两重左右,质素都唔错,好多肥膏,肥膏亦黐牙,但不够香,蟹醋质素一般,唔够香。上第二转大闸蟹时间控制得好,唔会食得好赶时间。鲜味蟹粉小笼包皮薄蟹味浓郁,只系包内的汤汁少咗D,但都有80分。生拆蟹粉蒜蓉包嘅包唔够香脆,蒜蓉味唔够,蟹粉分量感觉上比较少,我哋10个人只系得一小碗,每人只可以分到一小汤匙嘅蟹粉放在包上面。蚝皇花胶扣玉掌嘅花胶腥味好重,唔知花胶系咪浸洗同埋出水嘅时候处理得唔够耐,花胶口感还可以。脆皮酱油鸡系今晚另一个出色嘅小菜之一,皮脆肉嫩,鸡肉好鲜及入味,皮好薄。姜茶汤圆嘅汤圆又系普普通通,而姜茶辣到足够。
姜茶汤圆嘅汤圆又系普普通通,而姜茶辣到足够。