2019-04-20
连续4日复活节假期开始啦!天公不造美,星期五嘅晏就开始落黄雨,不过!系无阻我地出去食好野架!今次约左三个中学同学去铜锣湾希慎嘅Kikusan。唔知系咪因为落雨,7:30pm都唔洗等位即刻入座。环境方面,比中环分店宽落同光猛,喜欢铜锣湾哩间多d。食物方面,上次我地试过面食,今次就主打佢地嘅小食啦!首先系招牌Kikusan卷,满满嘅海胆、吞拿鱼,配粒粒鱼子,一口一个,一共有八个,朋友share啱啱好,好有满足感 第二个系口水鸡,朋友问大家食唔食得辣,因为都真系颇辣!青瓜切成片卷住,鸡份量足够,配上爽爽脆脆青瓜真系好好味!第三个系煎韭菜饺子,黎到嘅size真系超级大只! 应该有平时饺子嘅三倍!馅料超足,仲要有汁!我食左差唔多5-6啖先食完!个人认为比小笼包好食!第四个系烧鸡翼,一共四只,连鸡翼尖,用蜜糖腌制,舖上满满嘅芝麻,都唔错。我地首先叫头四个,然后再决定叫面食定小食,由于小食太出人意表地好食,决定继续叫!第五个系炸软壳蟹米纸卷,软壳蟹大大只,用米纸包住一片姜,碟底有一层牛油果酱。我认为米纸卷馅料较干,味道一般,如果可以添加d重味少少嘅食材会比较好。第六个系烟肉芦笋串,纯粹好似冇乜食菜又
第六个系烟肉芦笋串,纯粹好似冇乜食菜又唔想叫沙律所以叫哈哈!普普通通。
第七个系鸡肉串,大条,味道ok,唯一我唔太钟意系里面好似有d类似软骨(?)嘅东东,唔系太好口感,我会想佢冇碎骨(?)啖啖肉。
以上就系每一道小菜嘅感想,头四个都超赞! 一定会再光临