1K
2018-06-21 2385 浏览
同住喺九龙城嘅朋友提起过呢间西餐厅,佢都未曾听闻,由于我之前食过,觉得质素唔错,经常推介俾佢试下,是日收工我地就约埋过黎九龙城试试,反正大家嘅另一半都已经投入左西界杯,唔得闲同我地女人仔食饭。平日晚上,估唔到都全场满座,大部分系一家大小,想必系住喺附近嘅朋友了,见佢地同店员都颇为熟络。我地冇预约,坐接近门口嘅二人枱。环境比较似系啲老派西餐厅,灯光稍暗,颇有气氛。唔想烦恼当然系一人一份套餐,包括前菜、餐汤、主菜、甜品、餐饮。店员先上餐包,蒜蓉包微温,蒜香十足,又够软熟那不勒斯海鲜汤汤十分热辣辣,味道浓郁,亦很足料,每份有一只虾、带子、鱿鱼、鱼肉,很有诚意前菜可选杂果沙律、焗法式田螺配薯蓉,拣左后者,新鲜热辣焗起,店员都好细心,提醒碟边很热。以薯蓉垫底,薯蓉带香草味,入口顺滑到不得了,完全冇油腻感。田螺连壳上,一共六只,焗到啱啱好,爽弹入味。我仲钟意倒埋螺汁落薯蓉度食,更加香主菜方面有西冷扒、烧羊架、煎银鳕鱼,我拣左银鳕鱼试下。可能客人颇多,都等左一段时间先上到主菜。银鳕鱼份量适中,伴有杂菜、薯蓉。好喜欢呢度嘅薯蓉,滑溜之余好似仲有阵奶香,唔饱滞。鳕鱼煎到啱啱好,并无加过多调味,轻轻加少少

蒜蓉包

那不勒斯海鲜汤

以薯蓉垫底,薯蓉带香草味,入口顺滑到不得了,完全冇油腻感。

焗法式田螺配薯蓉

鳕鱼煎到啱啱好,并无加过多调味,轻轻加少少黑椒突显鲜味,鱼油很重,但不腻

鱼肉滑溜,仅有一条小骨,连唔钟意食鱼嘅朋友都赞好味,哈,其实佢系怕有骨鱼啫。
煎银鳕鱼

最后上埋埋甜品,系歌剧院蛋糕,用左蓝莓、草莓片、脆脆伴碟,蛋糕朱古力味香浓,甜度适中,而且质地唔粗糙,亦有层次感。
歌剧院蛋糕

幸好今次带朋友黎,佢印象都好好,并谓住左咁耐都唔知有间西餐喺呢个位,下次要一家人黎试下lunch咁话

餐牌:

2018-06-20