2023-03-25
大只仔今次觅食嘅店舖就系💥 冠华粥面 💥 最近嘅新闻就系石围角邨商场大翻身,所有商舖都被迫结业,整个屋邨最后两间食肆之后都会结业,喺石围角邨其中一间小店卖既烧卖被「烧卖关注组」推介过,如果小店结业就食唔到传统手工烧卖嘅味道,大只仔当然把握机会,今日放假就去荃湾石围角邨「冠华粥面」食烧卖。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服务 ⭐️⭐️⭐️⭐️环境 ⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 手工烧卖 $16 八粒$2 一粒手工烧卖价钱好平。豉油系属于偏咸唔系偏甜𠮶一款,辣椒油系自家制作,有用洋葱炒香过。烧卖系猪肉烧卖,真材实料,肉馅唔会太糊,咬落有少少嚼头,烟烟韧韧,食第一粒会觉得平平无奇,但之后会食唔停口,唔加豉油、辣椒油会食到猪肉香味,同微微猪油香。🔥 牛杂河 $36人流关系,牛杂用细火暖住,有客人order食物先会开大火滚起。汤底味够浓,唔会太味精,仲有大只仔好钟意嘅葱花够晒多,再配上少量芹菜粒同埋干葱碎,够晒滋味。河粉够滑,系碎河,至于牛杂,够入味,都好多件包括有:2件肥肠 - 不够淋,但有肥膏,够香
💥 冠华粥面 💥
服务 ⭐️⭐️⭐️⭐️
环境 ⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🔥 手工烧卖 $16 八粒
$2 一粒手工烧卖价钱好平。
🔥 牛杂河 $36
河粉够滑,系碎河,至于牛杂,够入味,都好多件
包括有:
2件肥肠 - 不够淋,但有肥膏,够香
2件草肚 - 够淋,够入味,有油香
1件金钱肚 - 够淋,够入味
1牛膀 - 不够淋,有渣
1牛肺 - 够淋,但太薄
温馨提示:
屋邨小店会有历史嘅味道,如果介意环境,大只仔建议可以外卖烧卖。
推介:怀旧风味,手工烧卖值得一试。