2020-01-17
冠军隐世拉面@中环依间冠军级拉面店喺威灵顿街转入去嘅地库,因为外墙揾 artist 揾满咗壁画,都唔系好难揾。其中一幅画正是来自大阪嘅拉面大师林隆臣,即系创办人老细是也,佢攞过好多拉面比赛冠军㗎!至于店内都同样弥漫住艺术氛围,以水泥墙拼木枱凳,墙身又挂咗不少油画。林隆臣推介嘅特级白汤一出场,我哋就畀依个巨型拉面惊艳到,不过细食嘅话可以点细碗版本嘅,所以唔怕食唔哂。汤底以有机饲养嘅京都丹波有机地鸡、日本米鸭同函馆笼目昆布熬成,单单系昆布都系用高级嘅货色,难怪特别鲜味。而面条就用咗优质日本小麦粉、鸡汤同鸡蛋,以由日本引入嘅传统制面机手工整成,面质弹牙!叉烧同溏心蛋都系拉面中嘅重要角色,总共有三大片经过真空慢煮嘅薄切叉烧呢,溏心蛋都系一整只。依道嘅叉烧颜色比较粉嫩,食落好柔软轻盈,好有特色。而溏心蛋蛋黄带点甜甜哋,味道都几好~侍应喺个外卖嘅怀旧「出前箱」攞碗拉面出嚟,好似睇紧日剧咁,好鬼过瘾!依个黄金味噌拉面系得奖作品,赢过好多拉面冠军,汤底系鸡汤底再加上几十种日本不同县嘅味噌调制而成,味道浓厚带少少辣,风味十足。日式巾着系成个福袋咁嘅腐皮,包咗粉丝、蒟蒻同香葱,个样几可爱。中间嘅肉酱味噌咸
日式巾着系成个福袋咁嘅腐皮,包咗粉丝、蒟蒻同香葱,个样几可爱。中间嘅肉酱味噌咸咸辣辣,而且有肉碎粒,惹味同有口感。
点咗啲小食送啤酒,水准都唔错。依道有埼玉县手工啤酒COEDO,我哋点咗一白一黑嘅COEDO・白 Shiro同COEDO・漆黑 Shikkoku,将浓淡口味都一网打尽,哈哈。前者较甜美有果香,后者就甘醇有咖啡香气。