2022-12-24
冬天当然要继续打边炉啦,今次就同朋友嚟咗铜锣湾呢间主打一人一蒸气锅餐厅 — 船涡。餐厅座位非常宽敞,我就钟意靠窗嘅高枱,可以同朋友、另一半拍住坐倾计都方便啲!呢度有多款套餐选择,每款名称都非常特别,我哋今次就拣咗九品芝麻($218)同八府巡按($388),已包咗前菜、炸物、海鲜、肉类、丸类、蔬菜同甜品。前菜系三款刺身,有北寄贝、甘虾同帆立贝,虽然唔算好大件,但食得出几新鲜。炸物就分别有章鱼烧、芝麻鸡翼同鸡软骨饺子,比较钟意芝麻鸡翼,炸到香脆可口。主菜当然系海鲜啦,呢度有自家水缸所以全部海鲜都系睇得到嘅新鲜!等个蒸炉够热,就可以放上去蒸,而枱面上贴住每款海鲜建议蒸煮时间,跟住做就无问题!其中龙虾肉质细腻弹牙,味道鲜美,鲍鱼肉厚软腍,蛏子皇好大只又爽口!肉类就以澳州M5和牛最正,牛味超香浓,鸡腿肉都超软腍!丸类就有牛骨浓汁牛丸、姜汁皮蛋贡丸、招牌墨鱼丸,个人超推荐墨鱼丸扎实弹牙又香!食埋蔬菜拼盘就可以煮海鲜粥,店员会过嚟加入粥底,并将已经煮林嘅南瓜同埋芋头整碎拌匀,食落软绵又鲜甜,每啖都非常满足!最后甜品就系雪米糍,食完热辣辣边炉再食雪糕真系好爽!
最后甜品就系雪米糍,食完热辣辣边炉再食雪糕真系好爽!