2022-01-12
餐厅环境好阔落 每张台都有一个独立既屏风去做间隔 令客人有更高既私隐度 同一般系庙街食煲仔饭嘅格局唔同 餐厅多数都系4-6人台 我今日两个人黎到 餐厅都安排我坐4人台 呢间餐厅系行中餐馆既路线 坐低后侍应会问你饮咩茶 呢到提供既茶叶既种类唔多 佢提供铁观音、菊花、玄米茶三款 我地就拣左玄米茶 玄米茶有助减肥 转头食多左都冇咁惊🤣🥢特色腊味煲仔饭(小份) $158煲仔饭拎上黎热辣辣 一打开成个煲面都系腊味 侍应会问需唔需要芫茜葱 要既话佢就会系捞饭时加埋比你 侍应会帮手淋上豉油同捞埋个饭 呢个位几细心 因为个煲好热 如果由食客去捞 有机会会辣亲 加上煲仔饭拎到上台既时候 瓦煲仍然用佢既余温加热紧个饭 由侍应去捞就可以控制系呢段时间个饭焦既烹制时间 呢个煲仔饭有腊肠腊鸭腊肉 就咁食落d 腊味到会觉得几咸 但捞埋饭食就岩岩好 我觉得样之中做得最好系腊肉 腊肉中间层油脂放左入口会有微微既溶化感 令到个饭又再增添一份油香 口质亦都唔会话好硬咬唔开 个煲仔饭都算十分有惊喜🥢芥菜排骨煲 $108叫左个煲仔饭之后当然都要叫个菜食下啦 呢个芥菜排骨煲 个汤有好香既胡椒同姜味 个感觉就好似胡椒猪肚汤既轻量
🥢特色腊味煲仔饭(小份) $158
🥢芥菜排骨煲 $108
叫左个煲仔饭之后当然都要叫个菜食下啦 呢个芥菜排骨煲 个汤有好香既胡椒同姜味 个感觉就好似胡椒猪肚汤既轻量版咁 我都觉得几好饮所以饮咗两碗
🥢麻辣川味腊肠炒蛋 $78
侍应上菜时同我讲 川味腊肠同我地平时食开既腊肠唔同 川味腊肠系微辣并且带烟薰风味 食落去我觉得除左微辣之余额外仲有一份辛香既风味 炒蛋炒得好滑加上呈橙黄 应该系用左日本或者泰国嘅鸡蛋去炒