2018-02-08 556 浏览
今年个冬天冻得咁紧要!! 真系好想一餐接一餐咁keep住食野暖胃又暖身( . _ . ) 冻冰冰ge时候脑海除了打边炉都系打边炉,唔通日日打餐餐打咩... 好在~香港暖笠笠ge美食仲有好多选择,我相信呢两款一定系好多人系冬日必食top 5之一!就系煲仔饭同蛇羮/汤=))我极力推介蛇王燊,我个胃完全畀个B餐收买左!A餐就蛇羹配煲仔饭 再加个龟苓汤B餐就蛇羹配煲仔饭 再加个蛇汤C D 餐主要系腊味糯米饭做胆唔少蛇铺都有做蛇羹配糯米饭呀菜饭呀羊腩饭呀配煲仔饭真系一个价钱满足哂我两个心愿蛇汤 - 我饮开北角蛇王良较重中药味的,所以会觉得蛇火燊的蛇汤淡口d,清甜d, 如果净饮蛇汤,我就推荐蛇王良。蛇羹 - 食蛇真系唔系人人接受到,所以平时冬天我饮蛇汤多d,因为唔会见到任何蛇ge影踪,会好似饮紧中汤咁。今次我冲住个煲仔饭,又唔知龟苓汤好唔好饮,所以拣左B餐。超足料,虽然系细细ge一碗,但啖啖蛇肉,完全真材实料地睇到蛇肉的纹理,肉质肥厚有嚼劲。随手加一把薄脆,这一口咔滋咔滋,下一口嚼嚼嚼嚼,超满足!滑鸡煲饭 - 刚好我有一阵子无食到鸡,令我当日系咁多款煲仔饭中拣左平平无奇ge滑鸡。有惊喜!!唔好睇佢

就系煲仔饭同蛇羮/汤=))

我极力推介蛇王燊,我个胃完全畀个B餐收买左!
A餐就蛇羹配煲仔饭 再加个龟苓汤
B餐就蛇羹配煲仔饭 再加个蛇汤
C D 餐主要系腊味糯米饭做胆
唔少蛇铺都有做蛇羹配糯米饭呀菜饭呀羊腩饭呀
配煲仔饭真系一个价钱满足哂我两个心愿

B餐(蛇汤+蛇羹)

随手加一把薄脆,这一口咔滋咔滋,下一口嚼嚼嚼嚼,超满足!

滑鸡煲饭

鸡煲饭 - 刚好我有一阵子无食到鸡,令我当日系咁多款煲仔饭中拣左平平无奇ge滑鸡。有惊喜!!唔好睇佢好似其貌不扬咁,鸡件熟得刚刚好,几香滑。惊喜位在于加左姜蓉,令到底下ge白饭多左份咸香味,非常惹味,食到最后一啖饭都依然味道十足!
虽然我提到话蛇汤有d淡口,正因为蛇羹同滑鸡煲仔饭都满足哂我ge味蕾,最后用淡淡地少少香甜ge蛇汤作结都不失为呢餐暖笠笠孖宝餐一个几好ge句号
田鸡煲饭

鸡煲饭 - 拎左同行友人ge田鸡脾一尝,如常ge香甜,中意食田鸡ge人不可错过,不过香甜田鸡就同白饭产生唔到化学作用,食到尾要加d额外ge 豉油先K.O.到d饭。
腊味煲饭

腊味煲饭 - 同行友人encore食第二次,所以都系推介大家可以一尝,畀料都算大方,唔会出现食哂d𩠌仲有好多饭剩ge 情况。

总括黎讲,蛇羹同滑鸡煲仔饭好好食,所以要食B餐呀!!! 未试过之前,本来我觉得个餐又蛇羹又蛇汤又煲仔饭,食唔食得哂架...其实蛇汤同蛇羹都系细细盅,份量刚好够你暖住肚等煲仔饭到,唔会饮到你成肚水。另外,煲仔饭都系比平时细少少,女仔都食得哂d饭,重点系比例上多𩠌,唔会食到最后只净低饭。
谂起又好想再去食
2018-02-06
B餐(蛇汤+蛇羹)
滑鸡煲饭
田鸡煲饭