2021-07-10
不是潮州人,但对潮州嘅食物总有一份特别嘅感情。 城中嘅地道潮州餐厅,都会特地去试一次,如果餐厅有Special Menu,更加会去特别试吓,呢个就系今次去凯悦轩嘅主因。 当然你不要期待到好似食好蔡馆,或者是好酒好蔡又或是九龙城嘅地道潮州打冷店嘅火花,呢度俾你嘅系细水流长嘅家常巧手式。 先拔头筹嘅系榄角梅膏骨,看样子已经想高举奥运10分牌,腩肉肥瘦适中,唔会死系得个肥美肉感,咸咸嘅肉骨加上梅子,绝对令人觉得开胃,送饭更是一流。 虾干春菜豆酱鸡球煲,绝对是令人感受到春天的气息,春菜嘅独特香气令到呢个菜式添上一个独特嘅个性,豆酱嘅浓郁令到个鸡更加出色,每啖都是嫩滑得惊人,犹如遇上青春少女嘅如沐春风。 个人最喜欢云腿肉枕白菜,个样好特别,真系成个枕头咁,甜到飞起的津白菜包着瑶柱,萝卜,虾饺,金华火腿,仲有猪肉,加上晶凝通透嘅汁,又系清丽脱俗的代表。 尾声系豆酱虫草花捞鱼饭,我成日都好想食潮州嘅经典鱼饭,但系呢度同埋我认识潮州嘅麻甩鱼饭唔同,将乌头鱼拆鱼肉加上莴笋丝同虫草花𠮶种缤纷味道,令人难忘。 潮州点可以唔食糖醋煎面,平时你会吃到非常粗犷嘅感觉,
潮州点可以唔食糖醋煎面,平时你会吃到非常粗犷嘅感觉,但呢度嘅煎面每条都非常之细致,加上糖和醋,双重夹击,饱肚得来又有甜品嘅气息。
没有叫这里最经典嘅甜点,当然为咗食佢嘅冰花绿豆清心丸。清心丸嘅烟韧绝对无令你失望,满口都系绿豆香,不能错过。
呢个咁精彩嘅潮式菜单将会提供到去8月31号,有兴趣嘅快啲订位啦。
凯悦轩 尖沙咀河内道18号香港尖沙咀凯悦酒店3楼