餐厅: 凱悅軒
资讯:

2020-09-20 4485 浏览
有多久未试过下午和几个朋友悠闲地吃个午饭。正因为年假加上小意外,这个星期休息,呆在家很久,又闷又心情不佳。朋友约食饭,难得系想去已久嘅凯悦轩,而且仲有位很久冇见嘅朋友,大概是时间出去休息下。想试凯悦轩都一段时间,有朋友话过任食点心非常不错,有朋友前排吃过话有点失望,我自己无去过,冇得作准,用舌头感受最稳阵,才作定论。加上有黄皓勤师傅刚加入左凯悦轩做新任主厨,佢对传统粤菜感嘅迷恋,加上对其色、香、味俱全嘅讲究同要求,令我非常期待佢九月推出的全新香港传统特色菜菜单。餐厅感觉系几舒适,虽然地方不大,但空间感几充足,特别系当日有点阳光透入餐厅,当日又唔太晒,好有周末嘅感觉。第一个菜式食蜜饯烧凤肝,吃下去就知道呢个系传统菜式嘅变奏,就像见到金钱鸡这个老朋友一样,不过样子不同了,灵感则来自以驰名传统粤菜金钱鸡,呢度嘅鸡肝烧烤了20 分钟后加上蜜糖轻轻一烤,加上了那个酱汁,绝对系令人赞好,佢外面微微焦香但入面却保持了独特的质感,惹味可口。你见乳鸽以为无乜特别传统广东菜,对不起,比你想像复杂得多,羊肚菌瓦礃煀乳鸽,乳鸽先酿入预先煮熟的羊肚菌,加上了冬菇,红枣和云南火腿,加上个乳鸽肉质鲜嫩,系咁多精彩嘅
有多久未试过下午和几个朋友悠闲地吃个午饭。

你见乳鸽以为无乜特别传统广东菜,对不起,比你想像复杂得多,羊肚菌瓦礃煀乳鸽,乳鸽先酿入预先煮熟的羊肚菌,加上了冬菇,红枣和云南火腿,加上个乳鸽肉质鲜嫩,系咁多精彩嘅功夫下又点会唔好食?

一路都好钟意像桂花炒星班鱼丝呢类非常考功夫嘅菜式,无番咁上下功夫唔得,师傅连续多次快炒,炒到鸡蛋至粒粒分明状,吃下去口感一流,和件件极有口感的星班鱼丝同芽菜的口感好衬,我在想如果芽菜都用上怡保嘅芽菜,个菜式就可以话系完美。

尾声来个鱼汤浸菜苗,简单得来又可以吃到师傅手功,鱼汤甜到不行,加上菜苗条条都够新鲜,简单而隆重大概就系呢个意思。

冇黎过真系唔知道,原来呢度嘅中式甜点非常有名,当然四年前同系沙田18嘅甜品都几深印象,不过今日感觉更佳,台上每个人都推介呢个酥皮流沙盏,外表烤得金黄剔透,外层酥皮脆得来刚刚好,入面嘅流心同牛油绝对无得挑剔,和bakehouse 嘅出品有异曲同工之妙。

平时我好少食冰糖葫芦,但呢度做得唔错,佢冇好似我喺北京食过嘅冰糖葫芦个外层咁甜,草莓嘅甜度和酸度同个外层糖衣配搭得刚刚好。

好少会见有家乡茶粿呢类甜品提供,自然就会想起上环街市个位只买茶果嘅阿婆,呢度嘅小巧玲珑,食完又唔会太腻,女士绝对可以放心食多两件。

传统糖水我哋叫咗杨枝甘露同蛋白杏仁茶,相对蛋白杏仁茶系我最爱, 杨枝甘露有其他地方更精彩,当然你可以话杏仁茶唔系应该海景轩做得更好吗?我又觉得水准算系直逼海景轩,呢个先至系我最欣赏嘅地方。

可惜当日还未可以四人以上嘅饭局,餐牌上面有其他特别嘅传统菜式,好似虾多士、焗鱼肠、水晶牛肉等等都非常吸引,唔系度度都可以揾到呢啲咁嘅美食,我在想,配合呢度嘅staycation有$1000嘅额度可以俾你用,不如来吃多次,加享受返一个Hyatt group嘅staycation 。

但当我想起咁多年我都仲未试过Hugo’s,我又有少少挣扎,so why not both ?

凯悦轩
尖沙咀河内道18号香港尖沙咀凯悦酒店3楼