2019-10-15
是日OT,男友接收工。为了一解小女子的满肚闷气,男友带咗我去试火锅撚。e家做饮食,除了食物质素,真系少d心思都好难突围而出。餐厅装潢很有本土特色。每逢有客人步入餐厅,几乎全体职员都会礼貌迎接。印象甚好。打边炉,不可小觑酱料哦~ 一应俱全,不过有人头收费。黄金系列向来深得我心。经推介,男友为了order咗一份黄金鸡皮。咸蛋黄香气扑鼻,鸡皮酥脆,入口即化。果然是招牌系列。有炸物又点少得🍺啤酒。饮惯生啤,我哋拣咗青岛来试,生啤就系fresh!餐前小食之后,就上汤底。一品酸菜白肉锅,招牌汤底之一。放肉之前就梗系要叹返碗汤先啦,之后落咗食材就会变燥。材料份量十足,有类似薯粉嘅粉条,有番茄同切到好薄好入味嘅白肉片。斋饮汤头都好饱。鸭血!男友嘅最爱之一。鸭血打得好靓,唔容易烂,但如果味可以再浓郁一d就更好啦。打边炉不可或缺的手工丸。份量虽然不大,但真材实料,新鲜手造,值得一试。😂事后先发现影👆份牛嘅时候影咗背面,份量其实多一倍呢。睇相都知脂肪分布靓啦~ 不过因为OT完,有d夜,今次只可以order细份嘅小试牛刀。下次绝对要嗌大份嘅。轻轻涮8秒,入口,满腔牛味~男友最爱,没有之一。打边炉一定要嗌皇帝菜
打边炉,不可小觑酱料哦~ 一应俱全,不过有人头收费。
男友最爱,没有之一。打边炉一定要嗌皇帝菜,新鲜,味香但不会喧宾夺主。多食蔬菜有助肠道健康吖~
见唔系好够喉,再补多支erdinger。但俾我拣,都系钟意饮生啤多d。
准备埋单嘅时候仲有饭后甜品免费送添啵~ 不过男友唔好甜嘢,唔想浪费就只系要一碗。浓浓桂花香嘅芋圆糖水,打完边炉,消暑降火一流吖~