2021-10-18
今日试下港岛区铜锣湾意粉屋, 我哋4点35分去到, 女侍应就好有礼貌叫我哋先点餐, 因为要等位未有得入座, 4点45分 cut order, 我哋大约等咗15分钟就可以入座.坐低一阵, 就送上两个下午茶餐. 贡多拉烟三文鱼配牛油果碎蛋三文治 , 牛油果好新鲜 , 三文鱼唔咸, 法包焗得金黄酥脆, 另外一份就系休闲下午茶拼盘, 分别有柠檬鸡翼, 黑松露烟三文鱼碎蛋酥盒, 炸薯条配金毛猪火腿沙律. 酥皮盒焗得松脆, 黑松露带出烟三文鱼嘅鲜味, Parma ham 唔会太咸, 可惜薯条炸得唔够时间, 所以少咗点脆口嘅感觉. 酥皮周打海鲜汤, 汤够creamy 热辣辣, 唔会觉得太滞, 有虾, 带子, 青口.叫咗一杯冻咖啡, 一杯冻柠茶. 意粉屋几好对长者有免费饮品优惠, 我爸妈就叫咗冻柠茶, 冻咖啡 .餐厅做出开放式, 可以望到厨房入面, 厨师嘅用心制作, 厨房光猛, 下午茶灯光柔和, 餐厅一到晚上就会将灯转暗, 另有一番浪漫嘅感觉.
叫咗一杯冻咖啡, 一杯冻柠茶.