2025-01-10
Pizza pig 同salted pig 系同一集团,salted pig 食猪出名,但系我哋今日黎食其他野。7点到都仲有个靓卡位坐,但其实餐厅都几乎坐满。坐位舒适唔逼夹,装修都几靓,中间有只招牌猪。佢冇dinner set全部都系A la carte 单点,我哋就叫左1个Margherita pizza,慢煮酱烧牛肋骨,巴马臣芝士薯条同埋烤杂菜。Margherita pizza🍕: 佢哋嘅芝士都系长方形,分两种size中15”/大30”。我哋叫咗中size,切开有8块,三个人分都好足够。佢个饼底唔会好厚,但都唔系薄脆批,系薄嘅面包底。我略嫌蕃茄较少,所以主要都系得水牛芝士嘅味道,而且味道偏淡。慢煮酱烧牛肋骨🍖:原本以为佢哋净系做猪好食,呢个慢煮牛肋骨非常之出众。切嘅时候已经感觉块肉好软嫩,而且中间有适量嘅肥肉,入口肉汁爆发,加上传统嘅烧肉酸甜酱,非常之开胃,食到停唔到口。巴马臣芝士薯条🍟:薯条厚度适中,炸到金黄色,入口非常脆加上面头加咗芝士粉,另外再配上松露cream cheese酱,令味道再升华。其实好少遇到哩个价位嘅西餐厅能够每一碟唔同种类嘅菜都整得咁好食,所以💯
Margherita pizza (M 15”)
慢煮酱烧牛肋骨
慢煮酱烧牛肋骨