2021-09-18
对印尼菜认识只有印捞的我,发现香港原来有地道高质印尼菜!朋友系铜锣湾地胆,教我嚟糖街呢间印尼餐厅,估唔到原来在地库,系咁大间,仲装修得几靓。粟米饼好大块好多粟米,超脆口,烟烟靭靭。酥炸豆腐呢个好似平时食嘅臭豆腐,炸得几脆口。香辣烤鸡Ayam Taliwang职员提醒呢个印尼香辣烤鸡超辣,怕我哋食唔到。但系我同朋友本身食得辣,听完更加想挑战一下!鸡皮上面嘅酱料酸酸辣辣,越食越惹味!系辣得嚟好过瘾!印尼酱烧鱼 Ikan Bakar Kecap今餐饭最欣赏呢条鱼,第一次试用印尼酱料烧嘅鱼,鱼皮烧得刚刚好,唔会烧得太干。配嘅酱料好辣,但系辣得嚟好衬烧鱼,十分滋味。钟意食鱼嘅我,太迟发现原来印尼酱烧鱼系咁出色,仲要只系68蚊,好抵食!印尼特式炒饭炒饭粒粒分明,印尼酱油够香,只荷包蛋仲几靓!椰青去唔到东南亚旅行,唯有嗌番个椰青止下旅行瘾。估唔到又几清甜,最后连椰肉都食埋。原来食印尼菜嘅性价比都几高,2个人平均每人先百几蚊,可以嗌倒咁多款小食同特色菜,下次嚟铜锣湾谂唔到食咩都会再嚟,因为坐得真系几舒服,又多位。
粟米饼
好大块好多粟米,超脆口,烟烟靭靭。
酥炸豆腐
呢个好似平时食嘅臭豆腐,炸得几脆口。
香辣烤鸡Ayam Taliwang
印尼酱烧鱼 Ikan Bakar Kecap
印尼特式炒饭
炒饭粒粒分明,印尼酱油够香,只荷包蛋仲几靓!
椰青