2019-07-08 277 浏览
今晚同朋友庆祝生日,拣左佢至爱既铁板烧餐厅呢间餐厅系锦田个边,搭西铁到锦上路站之后转几分钟巴士,再行两三分钟就到喇,相当容易揾~入面位置唔算多,大约十数个,当晚虽然系闲日,人流都颇多,我地就算有book枱都无得坐bar位睇师傅表演添,有啲可惜!餐厅有单点同套餐选择,见大家都好推荐呢度既二人套餐,加上朋友又钟意食海鲜,所以我地就毫不犹豫地拣左特上活龙虾铁板烧(二人前)第一道上既系温室野菜沙律,每款蔬菜都切成bite-sized, 食起黎相当方便,蔬菜本身好新鲜,芝麻酱既份量亦恰到好处。之后就到白粟米,上年去北海道个时食过,估唔到今日系呢度又再食到,同回忆中既味道一样咁清甜呀日本响螺,师传将响螺切成薄片以突显贝类既脆感,再简单咁用左小小盐同胡椒黎吊出响螺既鲜味已经好好食北海道帆立贝,帆立贝本身好大粒而且肉身相当厚,一开二之后啱啱好系一啖既份量;一入口先食到小小鱼子既咸味,然后帆立贝既鲜甜随即一涌而上,无论系味道同口感都做得好好活龙虾,师傅煮之前先系水缸拎出黎,所以龙虾既鲜度系无容置疑既,亦都完全反映到系龙虾既肉质上面,肉质相当有弹性又细致,加左龙虾膏去煮,系鲜甜上更添甘香,好出色白甘鲷,鱼
今晚同朋友庆祝生日,拣左佢至爱既铁板烧餐厅

白甘鲷,鱼肉连鱼鳞一齐炸,鱼鳞炸得好香脆,但鱼肉依然好嫩,可见炸既时间拿捏得刚刚好

之后有一个青柠啫喱黎清味蕾

西多士,系menu上面无既隐藏item
加上砂糖去煎香既面包食起黎外脆内软,超好食!

今晚既炒野菜系炒白菜仔,简单以蒜蓉炒香。

樱花虾炒饭,用左好多樱花虾去炒,一上枱已经闻到好香!如果调味上加上小小盐就更perfect了~

A5鹿儿岛和牛,生熟度啱啱好,油脂分布得好平均,味道浓郁而且口感柔软

好浓稠既鲷鱼汤,应该系用上左大量既鲷鱼先会有咁既浓度,正!

最后甜品我同朋友都不约而同拣左牛奶奶冻,好幼滑好浓奶香,再加上香甜软绵既红豆,真系好好味