2023-02-17
同几个朋友突然好想食海鲜,就决定去西贡觅食!朋友见呢间食评唔错,所以订咗位一齐试一试,果然几有惊喜🙆🏻♀️餐厅系楼上舖头,唔系大排档形式,所以相对比较干净企理,座位都好宽敞🙆🏻♀️我哋点咗豉油王炒龙虾球,龙虾系用南澳龙虾,非常大只,肉质好弹牙,而且厚实,食到啖啖肉同鲜甜味!调味方面,虽然用豉油王,但完全唔会抢咗龙虾嘅鲜味,反而令整体更加香口🙆🏻♀️西兰花虽然好似伴碟,但佢吸收晒龙虾酱汁,非常入味同惹味😳食完龙虾肉之后,龙虾头会拆肉整龙虾上汤伊面,成只大龙虾用到尽,唔会晒!龙虾头原来仲有好多肉,而且佢嘅膏非常鲜味,好适合挂喺伊面上面一齐食😋另外一道十分推介嘅海鲜,系椒盐焗鲍鱼。鲍鱼size好大只,非常厚身。而且焗鲍鱼嘅火候,同时间掌握得啱啱好,完全冇Overcooked,所以食落依然好嫩,一啲都唔会韧!另外亦点咗米水浸白菜,感觉上米水可以清下热,而且健康又带啲味道,唔会太清淡,亦唔会似炒菜咁油腻🙆🏻♀️