2018-04-28
因为工人姐姐煮饭唔叻所以我同我老公一个礼拜都 有两三晚出街食饭 , 但出街味精多,油多, 人到中年都要关心自己身体,所以今次就拣咗一间专食住家菜中菜嘅楼上食店。 门口边仲有贴住今个月每日中午套餐连靓汤供订购。 入去嘅menu都好几板,但我都系拣二人套餐, 因为价钱平而且又有6样𩠌,一炒饭一汤, 好丰富。未叫嘢食已经冲咗杯八宝茶,仲要用黄色万寿杯, 感觉classic.炖汤完盅上,似酒店食buffet的中汤咁, 而且是日靓汤都有得选择, 我饮左雪耳桂圆枸杞冬菇炖鸡汤 ,老公饮咗党参北芪红枣猪展汤, 汤好足料,好味道。 凉拌皮蛋豆腐, 皮蛋同豆腐切粒, 拌葱花及特制酱醋,好开胃。另一个凉菜系冰镇鲍鱼, 唔止鲍鱼鲜味, 连同旁边嘅腌萝卜丝, 都好好味。时蔬炒龙趸, 除菜心外,还有三色椒,龙趸大概有六块, 份量充足。豉油王大虾一人一只, 虾肉煮得啱啱好, 鲜嫩弹牙唔梅, 而且非常入味。冬菇枸杞浸菜, menu写著冬虫草花但系唔觉有,取而代之系冬菇片, 清甜可口。荷叶北菇蒸鸡,最欣赏系下面仲有粉丝金菇, 粉丝同金菇吸收了鸡件的味道, 唔使另外加调味料都好味。其实食晒啲𩠌都已经好饱,但套餐仲有个虾
其实食晒啲𩠌都已经好饱,但套餐仲有个虾仁炒饭, 炒得粒粒分明, 而且唔油腻, 所以都食咗一碗。
呢间餐厅𩠌菜好好味,下次如果多些人可以试下散叫。