2017-11-10
某日去青衣城发现原来新开咗乐天王朝之后即刻忍唔住要试吓啦!9点几嘅时候都仲有10几个人排紧队,攞咗飞之后都等左四五个字先入得未坐低已经预左要试佢个出晒名嘅皇朝小笼包,跟住再叫左个五香牛肉拉面,由于迟食下午茶嘅关系,饱饱地嘅情况下最终只系叫咗两样野。等左一阵啲嘢食都黎齐啦,好心急咁试咗个小笼包,餐厅好贴心地有张纸讲解点样按次序食小笼包:由淡至浓。食哂咁多只味发觉似乎冇边一只味特别好食或者系一试难忘,唔知系我期望过高定抑或是少少名过于实呢?不过其中令我感到较为突出嘅就系黑松露味,佢有淡淡嘅黑松露香令我食完之后口入面仲留有佢既韵味!不话我唔明点解佢系排第四嘅呢浓味既黑松露唔系应该排后啲架咩?!之后就到个五香牛肉拉面,唔算好大碗,如果系男士食嘅话就应该唔够饱啦。但系一嚟到见到佢个汤底系乳白色都有啲惊喜㖞!拉面系幼身嘅,然后有四五块薄切牛肉,都几好味㖞!呢个下次可以encore!今次食得两样野俾唔到深入评论,所以决定下次再黎试多啲嘢,希望佢既水准可以保持住!