2019-01-20 124 浏览
人见人爱酸菜鱼($198)水煮鱼对我呢d初级者黎讲太辣啦!酸菜鱼感觉上好似易入口d,不过无食开辣嘅都要食多几啖先适应,同埋我一开始都唔敢捞开中间d辣椒辣油,食咗周围𠮶d,条脷ok顶得顺先捞开先讲讲d鱼,佢用嘅系鲈鱼,块块都好厚薄一样,无骨啖啖肉,而且好嫩滑,每一啖都feel到麻、辣、鲜、香,系令人上瘾嘅味道至于佢嘅汤底,味道都几有层次架!先系浓浓嘅鱼味,然后就酸酸地,之后条脷就开始觉得好麻辣,仲有少少芝麻嘅香!呢个汤我都饮咗唔少一啖鱼一啖汤,食到shushu声出晒汗,几爽叫得酸菜鱼就当然要提一提酸菜啦!佢呢到菜叶同菜茎都有,菜叶就吸引晒d汤,食落更加出味,而菜茎就非常爽脆,口感一流。酸菜唔会太过酸,同个鱼汤底好夹,酸同麻辣嘅比例系岩岩好凉拌土豆丝($28)因为我中意食薯仔所以就叫呢个试下土豆丝好爽脆,吸收晒d麻辣味,都几好食架!不过食到最底就比较油......幺妹儿冰粉($26)冰粉质感有d似水晶粉,口感滑溜,配上桂花糖水,混埋桂花同提子干食,冰冻清甜,解辣一流
人见人爱酸菜鱼($198)
先讲讲d鱼,佢用嘅系鲈鱼,块块都好厚薄一样,无

一啖鱼一啖汤,食到shushu声出晒汗,几爽

凉拌土豆丝($28)
因为我中意食薯仔所以就叫呢个试下

幺妹儿冰粉($26)
  • 人见人爱酸菜鱼