2025-01-17 244 浏览
依家星加坡过江龙嘅雪糕舖终于有机会试。呢一晚同朋友喺附近食饭,所以食完饭就过咗嚟试一试佢哋嘅雪糕。之前上网睇见佢哋嘅味道都几特别,所以打算一试🍦。佢个铺位都装修得几精致,有少少美式雪糕店嘅feel,加啲Modern嘅感觉。不过系舖头如果想坐低食嘅话就要每人叫一件,如果唔系就只可以takeaway🫠。 Takeaway的话唔系太多位置,只系有一个细细地嘅吧枱可以企一企,如果有客人用紧嘅话就唯有喺街度食。佢哋嘅雪糕味道都有啲嘢几特别嘅,而且仲有得试食,我就试咗佢哋嘅Blue cheese and pear同埋Miso味。个Blue cheese and pear味略嫌逊色, cheese味唔系太突出,系有少少啤梨干系入边嘅。而个味噌味,我个人觉得就有少少咸,同甜味嘅雪糕底唔系太夹。我哋最终试咗佢嘅Cookie sandwich🍪 $89 3.5/5⭐️,佢哋嘅曲奇同埋雪糕味都可以自由配搭。我哋就选择咗芝麻Mochi嘅曲奇同埋75%朱古力嘅曲奇配抹茶Mochi雪糕。个芝麻味嘅Cookie比较脆身,而且入边个Mochi非常烟靭,配埋个抹茶雪糕都好夹。而个朱古力曲奇就比较chewy,相对嚟讲就觉得

个芝麻味嘅Cookie比较脆身,而且入边个Mochi非常烟靭,配埋个抹茶雪糕都好夹。而个朱古力曲奇就比较chewy,相对嚟讲就觉得同雪糕冇咁夹。其实我哋最尾都系将个曲奇同雪糕分开食,因为有啲难去用只手攞嚟当sandwich咁样食😂。

整体嚟讲我觉得个concept都几有趣,但系雪糕嘅味道同埋曲奇嘅质素我觉得未至于非常出色,而且价钱亦都唔平。如果下次经过嘅话都可能会试吓佢哋其他味,但系就唔会特登走上去食。
Cookie  sandwich