2016-06-11
香港既韩国餐厅越来越多,可以用泛滥形容,想揾一间正宗既都难。见B家炒鸡上晒报,抱住期待既心态一试,果然冇令我失望!虽然间铺主打炒鸡,但由于本人系部队锅迷,于是order部队锅先。呢间部队锅好足料,不过睇落又同其他冇乜分别,都系餐肉肠仔芝士等等部队锅基本野,心念又要失望啦,点知!一食就不能自拔!每份材料都索晒汤汁,年糕烟韧鸡肉嫩滑,餐肉更有韩味!最特别系d汤汁,同出面既有小小唔同,有地道韩国风味,辣度适中,但真系食到彷佛置身韩国!红卜卜既豆腐汤除左有豆腐蔬菜,仲有d牛肉碎响入面。呢个汤跟碗白饭,但真系好辣。老板见我地食到飙晒汗流晒口水,即刻比左几杯冰水我地,仲将碗豆腐汤拎返入厨房问大厨有冇方法减少辣度。当时好担心会唔会沟水冲淡晒d味,点知拎返出尼既时候再试真系冇咁辣,d味都冇淡到,仍然有好浓郁既豆腐汤味,大厨果然厉害!尼到韩国餐厅又点可以唔试炸鸡。呢度炸鸡有两种味(原味同甜辣味)醒目既梗系order半半鸡啦!咩意思?半只原味半只甜辣味lor~半半鸡摆盘好靓,鸡既每个部位都分明清晰,全只鸡无庸置疑呀。原味炸鸡个样有d似kfc家乡鸡,但个皮够薄冇家乡鸡咁多粉咁厚,炸到酥脆但又唔窿,卟卟脆咁,
半半鸡摆盘好靓,鸡既每个部位都分明清晰,全只鸡无庸置疑呀。
原味炸鸡个样有d似kfc家乡鸡,但个皮够薄冇家乡鸡咁多粉咁厚,炸到酥脆但又唔窿,卟卟脆咁,肉质嫩滑多汁,真系鸡汁唔系油呀!
甜辣酱唔会太辣,配埋柠檬汁更加冇得顶,酱汁包裹住鸡块每一个部位绝无甩漏。半半鸡不单止有卖相,更加有实力!
今次不枉我呢个元朗人山长水远长途跋涉出到尼,以后想食正宗韩国菜一定会再揾呢间餐厅,老板劲nice又靓仔,店员服务态度超好有礼貌又贴心,大厨既功底完全称得上星级。下次要试埋招牌B家炒鸡,拉大队试埋其他小菜至得!