お肉割烹 而今

Oniku Kappo Jikon
2023-04-27 76 浏览
好姊妹迎来事业上的高峰,好开心话要请我食餐好豪日本野,有几豪先?。去到餐厅门口,系食割烹料理,我估系okamase d friend??!! 餐厅职员解释「肉」=寿喜烧和牛、「割」=切割,例如切刺身、「烹」=煮,在客人面前煮。哗,听完都吓亲。。👆1st 先付系慢煮牛肉加劲劲劲鲜嘅海胆,成个海洋爆出嚟咁。👆2nd 碗物系爱女鱼加5款蔬菜煮嘅汤,鱼好鲜好黏口,切到蝴蝶咁靓,微微炸过加左d脆脆。👆3rd 刺身有章鱼,鱿鱼,赤身吞拿鱼,大拖罗等等,介绍话系熟成蓝鲸吞拿鱼。哗,第一次食到完全唔同味嘅吞拿鱼。👆4th 吉列牛柳三文治慢煮熟成嘅牛柳,用腐皮做外层,炸但唔腻。仲有啲茄汁肉酱,提升咗层次。再加即烤嘅日本面粉做嘅多士,同一时间有甜,酸,脆,嫩几个口感,吓亲。👆5th 旬彩旬 解作时令,拣最时令嘅生北寄贝 & 平贝,加大厨上年11月开始自己晒嘅乌鱼子。彩 解作七彩颜色,有豆乳奶冻,淡菜,碗豆,高汤啫喱,baby tomato。👆6th 八寸八寸系一碟充满住不同小食嘅dish,有河蟹,香鱼仔,茄子,春笋,木之芽,冲绳水云,鲷鱼寿司等等等等。大厨一拎呢碟野出嚟,全场哗哗声,所有电话都攞哂出嚟影,

👆1st 先付
系慢煮牛肉加劲劲劲鲜嘅海胆,成个海洋爆出嚟咁。

👆2nd 碗物

👆3rd 刺身

👆4th 吉列牛柳三文治

👆5th 旬彩

👆6th 八寸
大厨一拎呢碟野出嚟,全场哗哗声,所有电话都攞哂出嚟影,而且摆盘真系真系好有心机,食的先后次序又有story,feel到好多好多心机放入去,design menu真系唔简单。

👆7th 寿喜烧
先用牛膏起镬,放入A5鹿儿岛萨摩和牛,再加寿喜烧酱油。煮好点日本蛋食,果种香嫩滑浓,咁大个女未曾食过,之后仲有野生舞茸 & 野菜。
食之前个八寸都未哗完,而家再哗多次,电话都无电。
Btw,相中系主厨大谷先生,介绍系在世界各地嘅高级餐厅做过大厨,厨艺非常了得。

👆8th 釜饭
用萤光鱿鱼 & 樱花虾煮,每粒饭都索哂d鲜味。

👆9th 和菓子
哗。。。每粒都系师傅用起码半个钟去整,唔同色唔同款唔同意思,靓到唔舍得食。。。

10th sake
成餐饭饮咗4/5款sake,有strong 有smooth。饮酒除左带动食物嘅升华,人都开怀开心。

上面写到咁多介绍,好多谢职员细心嘅介绍,仲有贴心嘅服务,唔使讲都知我想点,very sweet。

呢场割烹盛宴,哗到声沙,影到无电,食到唔停,excellent!!