2015-04-02
26-3-2015 Thur应酒店邀请免费试食「龙」情「蚝」意自助晚餐,主角即系龙虾生蚝,我同男友都准时到达,时间唔早唔晏,但已经有好多人,我o地安顿好后就攞o野食喇,男友攞o左第一转后,话出面开始有特色pizza,于是我都即刻出去攞,每样要一件.返返o黎就享受第一转美食先.我先食三种特色pizza,分别系秘制麦芽糖烧乳鸽薄饼, 卤水拼盘薄饼以及西班牙黑豚叉烧薄饼.我先食相中最上方o个件,由于有啲混乱,所以我唔知系边只,我一路食,食到面上o既肉味道好浓郁,我谂应该系鸽肉,由于鸽肉味浓,所以觉得pizza底味道较清.之后到左下方o既西班牙黑豚叉烧薄饼,呢个我觉得唔太特别,或者因为黑豚叉烧被其他番茄同菠萝味抢晒啦.最后o既系卤水拼盘薄饼,最明显系睇到上面o既卤水蛋,食落,pizza底索o左卤水味道,感觉最特别同突出,所以都唔使理有啲咩o野卤味. 食完pizza就食海鲜,翡翠螺大大只,亦鲜甜.青口够嫩冇渣.波士顿龙虾,我o岩o岩攞到半只有膏半只冇膏,膏o既口感好实,龙虾肉我就觉得o鞋.即开生蚝,size唔算大只,呢个我觉得正常冇乜问题.刺身类,男友攞o左三文鱼,墨鱼,吞拿鱼同鲷鱼,其实都冇
返返o黎就享受第一转美食先.我先食三种特色pizza,分别系秘制麦芽糖烧乳鸽薄饼, 卤水拼盘薄饼以及西班牙黑豚叉烧薄饼. 我先食相中最上方o个件,由于有啲混乱,所以我唔知系边只,我一路食,食到面上o既肉味道好浓郁,我谂应该系鸽肉,由于鸽肉味浓,所以觉得pizza底味道较清.
食完pizza就食海鲜,翡翠螺大大只,亦鲜甜. 青口够嫩冇渣.
波士顿龙虾,我o岩o岩攞到半只有膏半只冇膏,膏o既口感好实,龙虾肉我就觉得o鞋. 即开生蚝,size唔算大只,呢个我觉得正常冇乜问题.
刺身类,男友攞o左三文鱼,墨鱼,吞拿鱼同鲷鱼,其实都冇乜问题,不过吞拿鱼质素唔差,冇筋o既. 第四转就到炉端烧同即天妇罗,buffet里面出现呢两样o野都算新颖.
炉端烧中我攞o左烧龙虾同扇贝,天妇罗就攞o左秋葵,南瓜同甜薯.
天妇罗卖相唔错,脆浆薄身,而就算已放凉都仍然好脆.
烧龙虾感觉同冰镇龙虾都差唔多,扇贝唔算好大只,不过不失.
龙虾阿拉斯加蟹饼,呢个味道都清清地. 清酒煮蚬,烧金菇牛肉串,呢啲都正常冇问题;烧粟米我冇食到.烧鸡翼,我就觉得麻麻,因为我唔多入味,鸡肉冇味之余又觉得食o紧雪藏鸡翼. 寿司类我完全冇食,只食男友推介o既北寄贝刺身,佢话较软身唔太硬. 静冈樱花虾海皇甜酒忌廉汤,
广岛蚝杂菜煲,都几香口.
香煎蒜片牛柳粒,呢个味道好浓,浓唔系o系牛肉味,而系个汁,我觉得一般.
沙田炸乳鸽,同样系放凉o左,但皮仍脆,肉质唔o鞋,都OK. 海龙皇汤,呢个味道浓郁,质地亦较杰,的确唔错.
澳洲肉眼牛排,正常冇问题.
北海道松叶蟹肉带子炒饭,呢个味道都清清地,口感亦正常.
马卡龙,马卡龙系呢o度自制,呢个外脆内里有啲烟韧,又做得唔太甜,已经唔错.
柠檬挞,面上系蛋白打出o既泡,清清地,内里系柠檬jam,微甜带酸,好醒胃. 薰衣草芝士蛋糕,外表好靓好吸引,食落,薰衣草唔会好抢,淡淡地,蛋糕口感松软轻盈,超好味,系水准之作.
牛油果慕丝蛋糕,呢个都松软,其实佢唔系差,不过食过薰衣草芝士蛋糕后,就比o左下去. 自制窝夫,男友落o左花生酱同朱古力,呢个既好食又好玩呢.
士多啤梨奶冻,相对起宇治抹茶奶冻,呢个就逊色啲,酸系预期中,但口感一般,有啲水汪汪o既感觉. 味道: 3.30分
环境:
迫夹就唔系系好迫夹,但座位都算几密.
服务:
开头收碟同斟水都唔系咁密,最明显系8:00pm后至密啲.
虽然今次系明知我o地试食,但我相信只有邀请我o地o黎食o既职员知道,其他职员唔知,所以呢个食评冇o野须要扣分.