今日去尖沙咀想饮啖茶食下点心~见到呢间啲点心好似几靓几得意,就一于去试下先!装修有别于一般茶楼/点心铺,红红绿绿,似港式大排档style多啲~怀旧烧卖 $40系一般酒楼嘅蟹籽猪肉烧卖,咬落去都几香口,唔会好干身或者太油,肉质都几厚实笋尖虾饺皇 $40虽然叫虾饺皇,但个size都唔算大粒,虾肉馅都几爽口,虾饺皮唔会太厚身,同埋唔会太黏,唔会痴埋一旧脆脆富贵红米肠粉 $50肠粉份量都算多,配上3款酱汁(胡麻酱、泰式酸辣酱、豉油),睇摆盘都觉得好有心思,外皮红卜卜,仲有沙律酱点缀,好打卡able食落去脆卜卜,好香口啊!但配上沙律酱酸酸地,好似唔太夹咁3款酱入面,最钟意都系最classic嘅豉油~麻酱都算系肠粉酱常客,但泰式酸辣酱有啲多余呢~但其实唔点汁都已经好食芝士鲜虾腐皮卷 $42咬落去个外皮几脆口,但食落都feel到偏油嘅,要饮多几啖茶解下腻先~个馅都几好,虾肉都饱满,啲芝士仲系流心㗎!龙炸拼 $78 (大澳虾酱鲜虾卷、一口咸水角、萝卜丝酥、龙芋酥)呢款炸物拼盘有少少令人失望啊咸水角同鲜虾卷都唔错,但萝卜丝酥同龙芋酥真系麻麻地~萝卜丝酥外层都算松化,但入面萝卜丝已变成蓉,食落又无咩味~龙

怀旧烧卖 $40
怀旧烧卖
笋尖虾饺皇 $40
笋尖虾饺皇
脆脆富贵红米肠粉 $50
食落去脆卜卜,好香口啊!但配上沙律酱酸酸地,好似唔太夹咁
脆脆富贵红米肠粉
芝士鲜虾腐皮卷 $42
芝士鲜虾腐皮卷
呢款炸物拼盘有少少令人失望啊
咸水角同鲜虾卷都唔错,但萝卜丝酥同龙芋酥真系麻麻地~萝卜丝酥外层都算松化,但入面萝卜丝已变成蓉,食落又无咩味~龙芋酥可能放耐咗,食落去偏淋,芋头味又唔系好出,个外皮又无香味~有啲可惜
龙炸拼

整体嚟讲,最common反而最好食
呢个价钱当试下新嘢打下卡都ok嘅~可能下次试下佢啲signature烧卖会感觉唔同啲
怀旧烧卖
笋尖虾饺皇