2018-12-06
泰国菜就成日食,食食下唔识煮都识得分析下佢既特色今次黎到大角咀寻找泰味,Orange Elephant出面装修相当新派,几靓下,揾都易揾啲,地铁行过去都唔使5分钟(拿我唔系想影架的士架,唔通call佢使开啲咩)店舖入面走简约风,有啲日本野既感觉,加返少少泰味,非常精致啱啱聚会或者拍拖食都有浪漫味(支水都高档次过人啦)地方阔落,坐得舒服慢慢叫野食,餐牌花多眼乱,到时你再睇下,我留返啲篇幅讲我食左既正野先黎劳苏食推介 —— 泰式烧牛肋条可以试下先唔好点酱,食下个牛味,好浓既牛味牛肋条算系一个几上乘既部分,烧同腌得相当不错牛肉未全熟,保持软腍加埋自调既泰式酱汁,肉味浓既关系特别调浓啲既酱,贴心啲泰味惹味酸酸辣辣味出晒黎完全无得输,必食之选泰式卤水猪脾焗粉丝煲,试一间泰国餐厅,猪脾都系其中一个必食个煲连埋好吸味既粉丝,好难唔好味粉丝同配菜加埋泰式卤水汁就当然正,猪脾较重九层塔同八角味既,我自己就觉得好味肉质非常腍身,最正既推介系挟旧皮+肥+瘦一齐食满足到呢压轴有$1特价菜式,今日系明炉乌头,无错,你无睇错,系$1 明炉乌头你以为将货就价收广告之效?错晒,完全正宗成条连明炉咁出现先试汤底,好多泰
压轴有$1特价菜式,今日系明炉乌头,无错,你无睇错,系$1 明炉乌头你以为将货就价收广告之效?错晒,完全正宗成条连明炉咁出现先试汤底,好多泰菜会倾向好酸或者辣,反而佢唔系,仲有一份鲜甜味令到伴碟既蔬菜同菇特别好味,如果担心味唔够浓入唔到去鱼肉度,佢亦配左个泰式酱俾你令你有多个选择,点估到依个系卖紧$1,系一蚊呀
有睇过劳苏食既都知,啤酒几乎系基本既节奏Singha生啤都只系$40/500ml,非常抵饮唔饮酒既,椰青鲜甜又有椰肉了下了下咁,好有泰味
见到既侍应都系泰国人,加少少泰国口音,装修新潮、泰味浓厚装修有啲日本feel,感觉又新派,加埋反转金钱概念既$1菜式,完全推翻我既常识
#我唔介意翻多几翻
#以为$1明炉乌头人人都会心动点知有人会因为成条鱼上而唔食😯
#仍然想推介无叫到既蚝仔煎蛋🤭