2007-06-16 4 浏览
第一次黎食, 梗系坐sushi bar, 好feel o的, 同埋睇住师傅整, 会觉得好食o的. 我地唔知食咩好, 师傅就问我地想食咩, 鱼的话爽或腍, 定系好浓鱼味... 好采有师傅介绍, 我地食左:- 盐烧toro sushi (劲推介呀!!! 未食就已经闻到好香, 入口即溶, 师傅话盐烧toro 用既部份会多o的油, 但系食落又唔会好油, 恰到好处呀, 好好味呀...Ichiban!)- 新鲜toro sashimi (见师傅o岩o岩切起, 隔离又order, 我地又试下, 哗! 有o的似雪花牛咁, 师傅话新鲜toro 比盐烧toro 冇咁多根, 冇咁多油, 不过食落, 我觉得好多油, 有o的腻, 我会钟意盐烧多o的, anyway, this is very famous in this shop)- 左口鱼sushi (好爽, 唔"sen", 师傅仲扫左o的sauce o系面, 唔驶点soya sauce 都已经好好味, oishi ne!) - 平政鱼sushi (个名好特别, 师傅推介, 好新鲜呀, 好有鱼味, 腍身o的, 不过我就觉得味道普通o的)- 立鱼sushi (
- 立鱼sushi (感觉好得意, 似squid, 哈哈, 不过就好味过squid)
- 海胆sushi (师傅话俾个浸o系海水o既我地, 一o的都唔"sen", 味道比外面普通既甜, 不过就唔够日本o个o的咁甜lu, 但系呢份海胆, 入口即溶, 好正, 仲有, 块紫菜好好味)
- 北寄贝sushi (我本身唔好贝壳类, 以前食o的北寄贝都唔钟意, 好硬, 不过呢度既北寄贝唔似以前o个o的, 好新鲜, 唔硬, 好软身, 味道唔错)
..... 唔, 好似系咁多. 真系值得再去食㖞, 下次再去过先, 不过要隔耐o的先, 因为个price 都几..... 一定会再食盐烧toro, 仲要试下其他野食. hehe....