2020-05-29 961 浏览
好钟意食海鲜,而大头虾更是my favorite ,今晚我就要挑战自己,睇下可以食到几多只大头虾。餐厅环境开扬光猛,干净舒适,近窗位置的一片绿色植物,令人感觉放松,心情愉快。两个大鱼缸中布满游水生猛大头虾,非常壮观,真系好吸引!急不及待捉左大头虾先。捉左大头虾后一定要放入冰水过一过“冷河”,等只大头虾晕左先,如果将只虾直接放上烧网上,只虾就会跳番出黎,千祈唔好呀!成个炉放满大头虾,真系好壮观,好诱人,好想快D食呀!大头虾非常大只,真系有我手掌咁长,肉质非常结实弹牙,好鲜甜,而虾头超大,D虾膏多到呢!又浓郁又甘香,好正呀!真系好食到停唔到口。食左一轮大头虾,系时候食吓其他嘢。每枱限定每人一只鲍鱼和美国和牛一片, 鲍鱼口感又软又腍,非常鲜甜弹牙。美国和牛好大片,虽然薄薄地,但油脂分布非常平均,油花好靓,牛味浓郁,入口即溶,好美味。放题区原来仲有好多好嘢食,带子, 象拔蚌仔和蚬任攞任食,全部都非常新鲜,质素颇高。象拔蚌仔肉质爽脆鲜甜,好正!带子肥美,肉质厚实,口感烟韧,加埋泰式酸辣汁更加惹味。蚬肉肥嘟嘟,胀卜卜,肉质嫩滑甜美而带海水咸味,好正。除了海鲜,仲有烧烤区,有肠仔,鸡翼,牛扒,猪扒,

成个炉放满大头虾,真系好壮观,好诱人,好想快D食呀!

又浓郁又甘香,好正呀!真系好食到停唔到口。

食左一轮大头虾,系时候食吓其他嘢。

象拔蚌仔肉质爽脆鲜甜,好正!
带子肥美,肉质厚实,口感烟韧,加埋泰式酸辣汁更加惹味。

蚬肉肥嘟嘟,胀卜卜,肉质嫩滑甜美而带海水咸味,好正。

除了海鲜,仲有烧烤区,有肠仔,鸡翼,牛扒,猪扒,鱿鱼等,净系鸡翼都有6款,有麻辣, 孜然,咖哩,蜜汁,南乳和柠檬味,我都试左4款,鸡翼肉质嫩滑又juicy, 味道腌得好入味,真心觉得好正!

熟食区还有泰式凤爪,台湾肠仔,炸物,关东煮,汤等,各式其式,由于我主力都系烧海鲜,所以熟食区的食物我基本上完全无食过。

饮品方面,饮品柜除了有纸包,罐装汽水,日本有汽果汁外,还有乌龙茶,凉茶和可自制花茶。

由于甜品都吸引,所以决定留左少少位置俾个胃食埋甜品
除了西瓜,还有奶冻,布丁,Tiramisu,仲有雪糕波波球,真系大满足。

食左甜品,真系估唔到自己仲要食埋最后一round大头虾和蚬,
总计我食左14只大头虾,8只带子,6只象拔蚌仔, 真系破哂纪录,今晚真系食得好开心。
2020-05-19