2009-11-07
常常听到其他人赞重庆大厦食印度咖喱 好正, 虽然本人 不太好咖喱, 但是都好想试~ 终于 相约 AM为食团友一同 勇闯重庆森林, 我咁大个女都是第一次. 新德里餐厅 在 OPENRICE 有几多笑脸, 于是到此一食一去到重庆大厦其实大家都 有D惊...一路都好多人大大声不停咁问你去边, 仲有人想捉住我个朋友既袋, 吾知点解, 我地话去 新德里餐厅, 就有人自动带路, 仲大声叫STOP 其他人, 我地才安全到达最入的 LIFT 口. ...上到去..个门口连招牌都无??? 都有DD惊唔知系唔系果间野架.., 我们仲四处找, 不过全层只此一店/餐厅.入到去个餐厅暗暗的, 蓝光一片,很迷幻的感觉, 播放INDIA MUSIC都几有 FEEL , 仲有见到 个度 印度WAITER令人觉得好似去了 印度.. 不过客人几多……D位系好逼…..我们坐下来也要换TABLE, BUT WAITER 都有礼貌, (1) 胡椒薄脆饼~ 免费送的即烤即吃,上台时少少 暖的, 但是烤㶶了, 有苦味, 又吾够香脆~~~失败饼内有切碎了的原粒黑胡椒,这是点著桌上的两只调味酱汁同吃的,涂上甜酱及青薄荷酱,吃起
...
(1) 胡椒薄脆饼~ 免费送的
涂上甜酱及青薄荷酱,吃起来也辣辣的,带点胡椒辣味.
(2) 蕃茄咖喱烩鸡::由于大家都唔吃辣,要了这个试下,不辣,份量不算大,有细细件鸡,还有少少薯仔, 味道怪怪的, 吾似食咖喱, 鸡吾滑, 只觉得奇怪.的 味道很”独特”
(3) 椰汁咖喱羊肉:个羊煮完无哂膻味., 羊肉有少少 UN……一般LA.
个咖喱 都唔辣...而且仲甜, 唔知点解完全没有椰汁味??,...又有点怪的感觉...其实同蕃茄咖喱烩鸡 个 汁 一样味????..
要了3 款 烤饼
(4) 原味烤饼:没大惊喜,保持到印度薄饼的水准, OK.
(5) 蒜蓉烤饼:烤饼内夹著香料,微微的蒜茸味道,味道很吾错.
其实, 烤饼本身. 冇味, 要伴 咖喱汁同吃, 可惜 我们 都吾喜欢 咖喱汁 的味道….
(6) 芝士烤饼:有惊喜, 十分滋味, 好香, 但芝士味吾重, 似牛油味多D, 哈哈~~~连吾食 芝士的 朋友都食到~有D 油腻…. 不是, 我喜欢食 芝士烤饼, 因为 不用咖喱汁 仲好味.
(7) 士多啤梨乳酪:不是冰冻的,味道不似平常所饮的乳酪, 乳酪味不酸又不够浓,没有特别的.
(8) 菠萝汁~ 真系 菠萝CAN 既 汁 , 超甜., 基本上系一杯菠萝CAN水再加冰...有点儿戏!
(9) RED BURRY 汁~ `药水味, 难饮
总结:
装饰简单,但环境富地道特色,招呼麻麻(可能我们叫少FOOD),但是价钱有D 贵.
食物就怪怪的..无想像中咁特别..好失望,可能TOO HIGH EXPECTATION, 又叫了些吾好味既菜, 只有烤饼, 特别是 芝士烤饼 是 好味的. 其他都 吾好 味. 咖喱味道有 D 怪
应该唔会再帮衬了!