2022-04-20
车仔面,源于木头车仔档小贩卖面,已经变成港式美食必然之选时至今日不为饱肚,就当然系追求好味+特色阿荔车仔面位于荃湾,总会好奇问下「点解叫阿荔」,原来系历史,以前……留返俾大家帮衬时慢慢睇舖面简约舒服,一个个木牌写住啲𩠌既款式,餐牌相当吸晴,以图为主QR code手机落单,感觉良好𩠌既选择多到一个点,推介既都食唔晒南乳猪手x秘制牛腩x粒粒墨鱼丸x卤水猪大肠既 重庆麻辣粗面好_多𩠌份量亦好多,卖相摆得好靓,上枱飘住麻辣香,口水已流第一啖…劳苏食推介 —— 秘制牛腩,OMG,腍滑到一个点,肉质100分,香浓又好味,好有传统味道既感觉,食多几旧都仲系肥瘦适中好惹味试埋招牌南乳猪手,超腍超入味,滑捋捋又香南乳味,真系招牌级唔漏得既系粒粒墨鱼丸,以为普通野,一咬,非常弹牙,都几鲜墨鱼味终于食面,以为车仔面汤就hea?一啖就知,麻香、香料做到足,有麻辣小锅米线既风味粗面较厚身,配重口味汤系几好既,成个汤食到尾都好有麻辣味,唔惊一般车仔面咁得返清汤卤水猪大肠,卤水香浓,大肠相当肥美,好满足既感觉,几样浓味野摆埋同一碗都无互相盖过左个味就知真材实料炸虾枣x炸腐皮猪肉卷x手包鲜虾云吞x清甜萝卜既 马来喇沙
炸虾枣x炸腐皮猪肉卷x手包鲜虾云吞x清甜萝卜既 马来喇沙油面,特色汤底就系吸引,卖相都无得输啦直接有椰浆系上面,又香又确保真材实料非味精今次试面同汤先,汤好味得黎几有层次,有风味既喇沙,油面滑滑,配喇沙汤都好夹,一食上瘾另一劳苏食推介 —— 炸虾枣,虾肉鲜甜,外皮酥香,爽脆可口,虾味仲好浓,必食炸腐皮猪肉卷同萝卜都好味既,猪肉卷浸汤食正,萝卜就相当甜,而最后既手包鲜虾云吞,细细粒可以一口食,有一粒虾仁,加埋肉香都好正
见我咁多推介,好食就当然啦,猪手、牛腩更加系40年传统味道更加矜贵就当然啦但对我黎讲仲好加分既系佢落单时有得拣面要「淋啲啲」或者「硬啲啲」,配料有得「多多芫茜」仲有得无限加,可见老板既细心同用心天使在细节
#仲有白桃乌龙饮添太多推介好难写晒
#寻觅一个肯陪你食车仔面的人