2007-07-31 34 浏览
又同爸爸妈妈食饭, 星期二的晚上, 工作得夜了, 匆匆赶过来已经迟了半个钟, 不好意思.系楼下已看见人山人海, 成条楼梯都系人. 真系好旺. 坐低觉得环境系好逼, 地方比较陈旧了.见好多人都系叫填鸭餐. $588六位用, 计落又比散叫抵, 最后都系要了个填鸭餐.拌鸡丝粉皮: 7分, 粉皮几滑, 鸡丝不算老, 但系麻酱唔够香浓, 青瓜极少, 近日青瓜贵? 多点青瓜应该会好一点, 现在口感有点寡.赛螃蟹: 8分, 蛋白几滑, 简简单单, 但系不错.北京填鸭: 6分, 吃了两样不错的食物, 这里的主角就出场了. 份量不少, 四个人分有点勉强. 皮烤得唔够脆, 唔系几香口, 切了几多鸭肉, 偏瘦, 其实肥美一点更合适. 饼皮唔热, 都无乜意欲加京葱同青瓜了.单计这个填鸭, 跟鹿鸣春不能相比.宫保明虾: 7分, 带点辣, 好香口, 个宫保汁好惹味, 但系炸得太劲, 粉亦太厚, 虾肉不算好新鲜.清炒时菜: 6分, 菜都算几新鲜的, 但系非常油.鸭骨汤: 2分, 好大碗, 够十二人分, 但系应该再多人分都得, 因为味道实在好差, 应该无乜人想饮. 太咸了, 又无火候, 好像匆匆赶上场的. 妈妈用行动

赛螃蟹: 8分, 蛋白几滑, 简简单单, 但系不错.

单计这个填鸭, 跟鹿鸣春不能相比.

清炒时菜: 6分, 菜都算几新鲜的, 但系非常油.

鸭骨汤: 2分, 好大碗, 够十二人分, 但系应该再多人分都得, 因为味道实在好差, 应该无乜人想饮. 太咸了, 又无火候, 好像匆匆赶上场的. 妈妈用行动来抗议.

小笼包: 4分, 皮好易穿, 卖相似生煎包多过似小笼包, 用碟上, 应该叫大碟包才对. 包入面无乜汤汁.

高力豆沙: 4分, 温温吞吞的, 炸起好耐? 皮变成麻麻脆, 鸡肋.

整体味道只系一般, 服务不济, 但系又几经济的, 当然唔会系食京菜的首选, 但系考虑价钱之下, 都叫做可以一试.