2019-03-02 1377 浏览
近呢几年素食越嚟越流行,北角都多咗好几间素食餐厅。朋友打算约星期日夜晚食饭,于是打咗电话去book 18:30七位。一去到餐厅座无虚席,好彩book咗位先至去,咁就唔使等位等咁耐。朋友其实已经食过呢间餐厅好几次,佢哋因为芋头南瓜煲系必食,所以我哋都嗌咗一个,然后再叫菠萝生炒素骨、金针木耳猴头菇、三杯鲜竹粒豆腐煲、川香素回锅肉、星州炒米同 素鱼翅海羹炒饭(二人分)。有一啲菜属于晚市套餐,所以就会有一碗例汤附送,例汤系老黄瓜红萝卜粟米汤,入面仲有啲眉豆,个汤饮落好清甜,好似冇落过任何味精。首先系个鱼翅海羹炒饭嚟先,虽然话系二人份,但系足够三个人食,炒饭炒得好干身,冇乜油腻感,粒粒分明而且仲有蛋香味,捞埋佢侧边嘅鱼翅海鲜羹更好味,有翠肉瓜、木耳、素鱼翅等等。芋头南瓜煲用咗椰汁煮,更突显芋头、南瓜原有嘅甜味,香浓而不腻,送饭一流。菠萝生炒素骨都好好味,素骨炸得脆口,咬落去口感亦好似排骨味道,酱汁嘅酸甜度适中,令人一件接一件放入口。金针木耳猴头菇放埋红枣一齐蒸,金针唔会有酸味,猴头菇亦都吸收左金针淡淡的香气同埋红枣嘅味道,十分juicy。三杯鲜竹粒豆腐煲亦十分惹味,餐厅应该系先微炸豆腐粒,然后再

素鱼翅海羹炒饭(二人分)

芋头南瓜煲

菠萝生炒素骨

金针木耳猴头菇

三杯鲜竹粒豆腐煲亦十分惹味,餐厅应该系先微炸豆腐粒,然后再放入煲同鲜枝竹一齐炆,豆腐入面又滑又嫩,外面就沾有酱汁味。

三杯鲜竹粒豆腐煲

朋友钟意食川香素回锅肉,因为完全做出回锅肉嘅浓香味,不过我个人就对回锅肉麻麻,所以认为回锅肉味道偏油腻。

川香素回锅肉

星洲炒米嘅咖喱味好浓郁,米粉亦都够镬气,炒得米粉爽而不油,如果我冇食错,应该加咗豆卜丝一齐炒。

叫咗咁多𩠌,埋单只系四百几蚊,个个食到捧住个肚走,真系好抵食,而且呢间餐厅做中式素食真系几出色,味道同荤差唔多。

如果周末想嚟食可能订位就会好啲,因为座位唔系特别多,一边食都见到好多人喺出面等位。
星州炒米
素鱼翅海羹炒饭(二人分)
芋头南瓜煲
菠萝生炒素骨