2015-10-20 1968 浏览
同你讲晌台湾茗茶,正路不过,但讲到品酒,会唔会觉得离咗题呢?小弟对酒一向都见识浅薄,但对台湾嘅美食就甚有兴趣之至,面包班同学仔对酒就甚有研究,所以,今晚两个麻甩佬嚟到Check-In Taipei,就各有所好 。虽然同样叫做卖台湾菜,但绝对喺不一样嘅台菜,单睇环境,摩登型格,一边喺酒吧区,正正喺荷李活道、云咸街嘅特色;另一边喺用餐区,墙上嘅挂画流露出宝岛情怀。翻阅餐牌一遍,其实都只喺一页纸而已,睇到菜名唔似有咩特别,其实配搭就甚具创意,可谓新派嘅台湾菜。虽然位处中环苏豪区,但定价都只属中等。所以,有两人嘅套餐供应,$788两位,可以试得多啲嘢之余,亦会划算少少。 Winter Melon Slush Pudding(单点 $68) 既然套餐包饮品,嚟到依度,无理由啡茶汽水,非酒精鸡尾酒(Mocktail)就啱晒我,经店员一轮介绍后,依一款冬瓜茶就最合我心水,因为以冬瓜茶为基础,加入黑糖、珍珠,底下有鸡蛋布甸及少少沙冰底,冰凉清润,珍珠有咬口,鸡蛋布甸又可以啜啜吓,过瘾过瘾 ,整杯嘢好有台式风味,却不单调而又有新鲜感。 Mochi Yaki(单价 $118) 同老友拣依一

,整杯嘢好有台式风味,却不单调而又有新鲜感。
Winter Melon Slush Pudding
Mochi Yaki(单价 $118)

同老友拣依一款鸡尾酒喺福建擂茶沟冧酒,卖相好和风,小弟当然无试,所以,以下都喺佢嘅睇法:有少少酒香,有啲中式混日式感觉,风味颇特别,但其实茶嘅感觉大于酒
,反而伴食嘅烧年糕,撒上果仁粉,淋上糖浆,又几好食㖞
Mochi Yaki
先上一客前菜,饮饮酒,食点小食,以令肠胃大开。
头盘
Chicken Waffle

最惊喜喺盐酥鸡下有菠萝蓉,令酥香中有份清甜,鸡件好酥脆,绝不油腻,最底下就喺迷你窝夫,衬埋少少枫糖,颇有创意嘅前菜。
Ping Pong

因为做成球状,所以叫乒乓,将麻糬加入紫薯蓉及巴马臣芝士搓成球,外层脆脆又烟糯,入口有蕃薯香,芝士非常软滑,配搭出色。
Crispy Knuckle Bites

猪手肉切成碎粒,加埋菌粒、酱油炒香,放晌件迷你炸脆饼,好甘脆,唔油腻,脆饼脆到咯咯声。
Crispy Knuckle Bites
前菜之后,就喺热盘,同样以精致嘅卖相讨人欢心。
热盘
Pork Belly & Puree

好有惊喜嘅五花腩菜式,腩肉卤得好入味,就算肥膏部份都喺有咬口而唔油,底下有青苹果蓉,味道清新,发挥中和嘅作用。

Sweet & Sour Fish

店员话喺以盲𫚧鱼制作,唔喺普通货色,酸甜酱混和一啲菠萝粒、红椒粒及松子仁,几醒胃。

House Special Calamari

喺较港式嘅避风塘炸鱿鱼须,浓浓蒜香,辣味轻微,个人而言喺3款中最为普通,但可能对外国人吸引力大啲。

Pork Belly Risotto(单价 $118)

跟住喺主菜上场,先上个意大利饭,亦喺自己嘅心水菜式。饭粒有咬口却唔会有生饭嘅感觉,饭粒忌廉味较浓重;啲猪腩切成薄片再炸脆,有啲似烟肉,香脆可口,几有心思。
Pork Belly Risotto
Ma-Po Tofu Noodle(单价 $108)

另一主食喺面食,麻婆豆腐面,面条选用粗身嘅意大利阔面,可以较能挂汁,配少少肉碎,加埋豆腐,味道浓香却唔太辣,带微微花椒味,所以,略有少少麻麻嘅感觉。
Ma-Po Tofu Noodle
Cream Brulee(单价 $68)

最后一道甜品法式炖蛋作结,质感好柔滑,但略嫌个炖蛋下忌廉太多,奶味重而影响咗个蛋香味,此外,面层嘅焦糖太厚身,比较黏牙,食几啖无问题,但多几啖就变得颇漏,可以诟喺今晚餐饭嘅少少瑕疵。
Cream Brulee
Cream Brulee
晌老友不时向店员询问有关啲鸡尾酒嘅事情时,店主瞿先生原来喺台湾人,更主动向我介绍及讲解,更同老友大谈台湾酒。瞿先生超好人,见老友对台湾威士忌好有兴趣,请佢试饮咗两小杯,咪睇喺小小一杯,酒精超过57%,我小咪一啖都觉得好厉害
,所以,请番老友搞掂我𠮶一小杯。而以下酒评,出自老友口述,相片都喺佢提供番俾我。仲有,餐厅做紧饮品买一送一,更喺全日适用
噶玛兰VINHO葡萄酒桶单一麦芽威士忌原酒
此酒因为攞奖嘅原因,在台湾已被抢购买唔到,香港买到嘅都已被炒高,入口先尝到焦糖嘅甜香及果香,继而木桶气息及淡淡果仁香,饮后满口芳香。
噶玛兰VINHO葡萄酒桶单一麦芽威士忌原酒
噶玛兰FINO雪莉桶单一麦芽威士忌原酒
酒体醇厚,酒香扑鼻,带有奶油甜香,混合淡淡清涩味,慢慢渗出甘甜,余韵悠长。小弟真喺饮唔到咁嘅层次,听到佢两个不断交流,小弟就陪跑,斋听无搭咀。
噶玛兰FINO雪莉桶单一麦芽威士忌原酒
今晚品尝到嘅前菜同热盘,结合传统及创意,味道又配搭得好,主菜亦唔差,只喺无咁有惊喜,甜品就稍为回落。所以,跟朋友嚟食吓小食,共酌一下,喺几赏心乐事,再者,无论有酒精定无酒精嘅鸡尾酒,都得意有心思