2020-11-05
今日喺佐敦呢头放工,就同朋友去咗呢间日本风嘅串烧店𠮶度食晚饭,虽然入面地方唔大,但装修得几有格调同几有气氛!小店Menu入边除咗串烧之外,仲有蔬菜、海鲜同埋小食,今次就试少少啦😋串烧牛舌:牛舌不嬲都系我哋嘅favourite,肉味浓郁,食落又唔会un,刚刚好👍🏻如果厚啲就更好。-汁烧牛仔骨:牛仔骨肉味香浓,烧汁入味,加上少少芝麻,口感丰富。-原条蒜蓉烧茄子:平时都好钟意食茄子,尤其系加上蒜蓉嘅话就会更惹味,不过稍嫌个边边位烧得唔够熟,仲有少许黐皮,如果再烧得熟啲,皮肉分离就更加好啦😍😍-椒盐墨鱼咀:墨鱼咀有咬口,加上落咗椒盐,香口好食。-椒盐鸡软骨:鸡软骨份量唔少,炸到脆卜卜,再点埋蛋黄酱就更加惹味。-纽伦堡肠:肠仔好有肉味,热辣辣,再加上香草味,一-咬落去就爆汁,正~-左上至右下:烧菠萝、串烧猪颈肉、鱿鱼串、烟肉荔枝卷咁多样嘢入边,最令我惊喜嘅就系烟肉荔枝卷,从来未试过咁特别嘅串烧,又甜又多汁嘅荔枝再加上香脆嘅烟肉,有创意得来又几好食㖞!荔枝嘅甜味同烟肉嘅咸味好夹。另外,鱿鱼再加上少少酱汁,烧得都好好食
串烧牛舌:
汁烧牛仔骨:
牛仔骨肉味香浓,烧汁入味,加上少少芝麻,口感丰富。
原条蒜蓉烧茄子:
椒盐墨鱼咀:
墨鱼咀有咬口,加上落咗椒盐,香口好食。
椒盐鸡软骨:
鸡软骨份量唔少,炸到脆卜卜,再点埋蛋黄酱就更加惹味。
纽伦堡肠:
肠仔好有肉味,热辣辣,再加上香草味,一-咬落去就爆汁,正~
左上至右下:
烧菠萝、串烧猪颈肉、鱿鱼串、烟肉荔枝卷
咁多样嘢入边,最令我惊喜嘅就系烟肉荔枝卷,从来未试过咁特别嘅串烧,又甜又多汁嘅荔枝再加上香脆嘅烟肉,有创意得来又几好食㖞!荔枝嘅甜味同烟肉嘅咸味好夹。另外,鱿鱼再加上少少酱汁,烧得都好好食,又厚身有嚼劲,至于猪颈肉同烧菠萝就比较普通啦。
木鱼汤赞岐乌冬:
由于今日好肚饿嘅关系,就要左碗乌冬两个人share,汤底有铿鱼同淡淡的昆布味,加上弹牙嘅乌冬,Match得来有几有惊喜!