2021-01-19 2083 浏览
好钟意去K11 Musea行街,今次去咗位于商场地下嘅「欣图轩」食饭。店名系取洲际酒店 InterContinental 嘅 「In」以及「Tal」音译成。系欣图轩食饭就恍如置身系博物馆一样,除咗用玉石镶制嘅餐具外,不得不提当日座位旁边嘅一幅双面绣,近距离欣赏过先知呢种技艺有几精巧。✨🫖大红柑普洱茶屋企人有品茗嘅习惯,而我就独沽一味普洱,呢壸普洱可以话系我饮过最好嘅普洱,简直系成餐饭嘅亮点。😉 当时茶艺师有同我哋上过堂,但恕我已经唔记得佢讲过咩啦,只系记得饮第一啖时陈皮嘅果香涌入口腔,令我好惊喜,往后几泡就带出返普洱嘅甘醇,利咽舒喉,特别系咁干燥嘅季节饮觉得喉咙好舒服。☺️🌟美馔海鲜三式饺由左至右分别系龙虾蟹肉菜苗饺、XO酱红虾粿、黑蒜带子饺,厨师建议跟呢个次序由淡至浓咁食。饺皮稍嫌过厚,但三个嘅馅料都好饱满,而我最钟意中间𠮶粒,虾肉鲜爽弹牙,配埋惹味嘅XO酱好好味。😋🌟花胶炖响螺汤嘅份量比相中多(我饮咗两啖先记得影相😂),每碗有一块厚身大花胶,两片响螺。花胶入口冇乜胶质,饮花胶汤我比较钟意「浆住浆住」嘅浓稠口感。另外碗汤味道好淡,食唔到响螺嘅鲜味。虽然足料,但单点饮唔过,套餐升级会好啲

🫖大红柑普洱茶

🌟美馔海鲜三式饺
美馔海鲜三式饺

🌟花胶炖响螺
花胶炖响螺

汤嘅份量比相中多(我饮咗两啖先记得影相😂),每碗有一块厚身大花胶,两片响螺。花胶入口冇乜胶质,饮花胶汤我比较钟意「浆住浆住」嘅浓稠口感。另外碗汤味道好淡,食唔到响螺嘅鲜味。虽然足料,但单点饮唔过,套餐升级会好啲。😅

🌟脆酿鲜蟹盖
脆酿鲜蟹盖

只蟹盖炸到金黄色胀卜卜,令人垂涎三尺。😆我唔钟意食炸嘢,所以无食到表面嘅炸衣,但切开时听声都知佢炸得好酥脆。而入面一梳梳嘅蟹肉鲜嫩,食落好滋味。

🌟蜜汁黑豚叉烧
蜜汁黑豚叉烧

叉烧肥瘦相间,表面有微微焦香,食落肉质松软,脂香感十足,确实做到肉嫩甘腴。但可惜过甜,我食咗一嚿已经无办法再食落去。

🌟蒜片鸡纵菌爆和牛
蒜片鸡纵菌爆和牛

呢道𩠌系我全餐饭最钟意嘅一道。一粒粒嘅和牛放落口十分柔软,咬落去时脂肪嘅甘甜四溢☺️,言语已经描述唔到有几好食,而家谂返都回味无穷,非常肚饿。🤤🤤

🌟杨枝甘露
杨枝甘露

最后唔够喉,甜品叫咗杨枝甘露。都系啲gimmick嘢玩干冰𠮶啲啦。😂 当日食到嘅西柚好苦,但应该系个别问题,反而西米煮过火唔弹牙,有小小失望。

贵为米芝莲星级中菜厅,欣图轩嘅食物质素不错,当中某啲招牌菜都非常好食。但我认为溢价反映系体贴入微嘅服务上,当日点菜上菜嘅侍应、茶艺师都非常好服务,例如佢哋上杨枝甘露时问我需唔需要影相,等我ready好先开盖,又例如我走时贴心帮我拉起少少枱布,避得我’kick’亲,所有嘢都以顾客为本;而且佢哋好有热诚,睇得出佢哋好热爱呢份工作。整体嘅用餐体验非常好。👍🏻
脆酿鲜蟹盖
蒜片鸡纵菌爆和牛