2020-06-27 738 浏览
好耐冇去九龙城打边炉,今日去咗老店厚福馆同班friend一齐开餐。今日除咗打边炉,仲叫他出名的水晶蟹,蟹壳白𠽌𠽌感觉好梦幻,是他们独家引入的海鲜,之前价钱差不多要$1000一只,而家疫情之后做特价只系$800,重系套餐送限量的封门柳牛肉。听讲话每一只牛只一条封门柳-牛的横膈膜,有钱都买唔到,十分珍贵,牛味十分浓,油花较少,口感软嫩,色泽圆润。水晶蟹的味道亦十分鲜甜,跟长脚蟹味道相似,但味道更甜肉质更扎实弹牙。面底可以加乌冬,烟靱的乌冬吸收所有蟹汁,味道非常香浓美味,酒香扑鼻,吃两碗都不够,建议加多一个乌冬,两个面底先至够六人食用。其他打边炉配料亦十分新鲜,有猪心,猪粉肠,牛柏叶,虾滑及四宝丸全部亦用料很新鲜。猪心口感爽脆细密非常好吃,色泽光润,一睇就知道系新鲜货。汤底我哋冇点到沙嗲点了较普通的薯仔蕃茄 , 跟海鲜味道亦十分配合。整体感觉环境不错 , 服务OK , 价钱比之前实惠很多 , 今日每人$400已经足够 , 抵食好多!

2020-05-20
  • 水晶蟹