2011-03-19 330 浏览
复活节一个月后就到!系时候物色复活蛋之类... 我专程走嚟 K11,记得呢度有 See's Candies, Che Che New York ... 等等;最近,仲有间叫 Sticky 嘅糖果店。顺道一看!Sticky 意思解作「黏的」!形容糖果真系几贴切!呢间保留糖果艺术嘅传统手工糖果店,进驻 K11 购物艺术馆,实在最适合不过!搭扶手电梯走到地库 B2 层,转左向后行即刻见到大大个 colourful 广告牌!十分抢眼! Sticky 虽然位于角落头,但系一样人头涌涌!最过瘾地方莫过于即席见到 3 位糖果师傅以传统方式手工做糖果,搓糖、拉糖、铲糖...所有过程一丝不苟;相当费劲!平时买糖只系完成品,做糖我都系第一次睇到,令我啧啧称奇! 所以睇嘅人多,反而帮衬嘅人少! 我见不少家长带埋小朋友一齐睇!期间,女店员为在场人士派上糖果,口味任君选择!并非小朋友先有,连大人亦有份!认真周到!不论大人小朋友见到七彩缤纷、颜色夺目嘅糖果,会零舍开心! 店子并不大,占一半系手工糖果工作坊,以波板糖图案为背景,当然不少得波板糖!店内另一半糖果琳瑯满目!各式其式!有 meaning 系列:Thank
复活节一个月后就到!系时候物色复活蛋之类...

Sticky 意思解作「黏的」!形容糖果真系几贴切!
所以睇嘅人多,反而帮衬嘅人少!
我见不少家长带埋小朋友一齐睇!
见到大大个 colourful 广告牌!十分抢眼!
糖果师傅以传统方式手工做糖果,搓糖、铲糖
糖果师傅即席拉糖

不论大人小朋友见到七彩缤纷、颜色夺目嘅糖果,会零舍开心!
店子并不大,占一半系手工糖果工作坊,以波板糖图案为背景,当然不少得波板糖!店内另一半糖果琳瑯满目!各式其式!有 meaning 系列:Thank you, I love you, Heart Rock,好意头系列:福、囍;仲有水果味,杂锦味,哈哈笑,公仔图案:猪仔,熊猫...等等。Size : 70g, 130g, 150g, 225g, 500g, 1kg. 以售卖70g ( 包装 $38 起 / 樽装 $48 起 ) , 130g ( 包装 $88 起 ) , 150g ( 樽装 $88 起 ) 为主。樽装另有熊仔樽装! 价钱认真唔平!
相信贵在手工!
糖果琳瑯满目!各式其式!
不少得波板糖
糖果摆得又食得!一举两得!
Heart Rock 心心糖可表达爱意! So sweet! ;)
价钱认真唔平!
Rock Mix 70g $58

糖果好像七彩棋子!
由于人手制造,每粒糖长度参差不齐!我数过有 37 粒,平均唔使 $2 粒!抵食过名牌朱古力!
多款图案包括:西瓜、奇异果、香蕉、苹果、橙、提子、梨、柠檬、青柠...等等。
我食咗好几粒:菠萝图案 ( 试食 )、士多啤梨图案、好像艺术玻璃红黄色图案这粒;最外层糖味道清甜,食到中间有图案部份比较硬,而且较为酸甜;不用 5 分钟成粒糖已经溶哂!整体味道尚算不错!唔系想像中咁甜,适合香港人口味;相信我会最后食蓝色这粒。
Rock Mix 70g ( 贴错 Label 130g)
糖果好像七彩棋子!
另外,下次帮衬带回旧 Sticky 吉樽,会平啲架!请见 Price list !

而家我仲考虑紧买唔买嚟送俾朋友做复活节小礼物!

2011-03-19
外卖自取
$58 (其他)
糖果摆得又食得!一举两得!
见到大大个 colourful 广告牌!十分抢眼!
糖果师傅以传统方式手工做糖果,搓糖、铲糖
不少得波板糖
糖果师傅即席拉糖
价钱认真唔平!
糖果琳瑯满目!各式其式!
Rock Mix 70g ( 贴错 Label 130g)
  • Rock Mix