2024-11-29 193 浏览
之前炎炎盛夏,带狗狗到远啲的地方食嘢,人同狗都辛苦。等到转季又适逢放假,终于可以一齐行远啲。呢间餐厅系即日揾,即日联络,即日去架~餐牌全日通用,老板话夜晚有时会做私房菜。餐厅的环境清幽、舒服,位于小路旁,人少,安宁。初时谂住带埋狗狗一定要坐室外,但老板喜欢狗,仲欢迎狗狗入店里面坐,更帮我放埋狗绳,让狗狗随意探索,放飞自我。点咗黑松露杂菌手工意大利面,同老板讲食素但旁边素亦可,最后,老板制作咗蛋奶素版。黑松露杂菌手工意大利面($150):忌廉蘑菇意粉系成日食,因大多西餐只提供呢个接近素食的选项,而呢度的黑松露杂菌手工意大利面系即点现制,老板即场将面团以制面工具制成面条。同其他餐厅的同款菜式好大分别,单系视觉上的差异已非常明显,呢碟意大利面系浅黄色,唔系忌廉白色。佢的酱汁浓稠,质感creamy,味道劲香、丰富。手工意大利面粗身,有咬口,带raw的感觉,佢具备我喜欢的口感。我唔系好识描述,但佢绝对系出色的意大利面!可能有人会唔钟意浓味,但听老板讲,佢唔主张用调味料,取而代之会用心制作汤头同利用食材的原味作取替,令食味更丰富、多层次。所以,虽然呢款意粉系素食而令老板放弃加入一贯的鸡汤底,但佢就

黑松露杂菌手工意大利面($150):忌廉蘑菇意粉系成日食,因大多西餐只提供呢个接近素食的选项,而呢度的黑松露杂菌手工意大利面系即点现制,老板即场将面团以制面工具制成面条。同其他餐厅的同款菜式好大分别,单系视觉上的差异已非常明显,呢碟意大利面系浅黄色,唔系忌廉白色。佢的酱汁浓稠,质感creamy,味道劲香、丰富。手工意大利面粗身,有咬口,带raw的感觉,佢具备我喜欢的口感。我唔系好识描述,但佢绝对系出色的意大利面!可能有人会唔钟意浓味,但听老板讲,佢唔主张用调味料,取而代之会用心制作汤头同利用食材的原味作取替,令食味更丰富、多层次。所以,虽然呢款意粉系素食而令老板放弃加入一贯的鸡汤底,但佢就以带肉味的牛肝菌令面食的味道非常浓郁。喺度食嘢,唔需要怕重口味,因为都系非常天然的食物原味。

咖啡:意大利面会跟1杯果汁,我估计可能系现成饮料,所以补差额点咗咖啡。咖啡一般,有少少苦,冇乜特别

Tiramisu:质感同其他餐厅唔同,佢系比较结实,老板话系以传统方法/食谱制作,单系酒已有2种,其中1种系12年以上的威士忌,取其醇香味道;而芝士亦系2种混合,包括日本的忌廉芝士(可能记错/写错)。较特别的系Tiramisu底部有黑朱古力。虽然望落甜品唔系好大件,但因为佢唔系平常食到的轻身版Tiramisu,所以几有份量。可能个人口味,我觉得如果黑古力可以软身少少(似truffle咁)会再夹啲,而家有少少似食到朱古力钉的口感

餐厅的整体感觉令人放松,加埋从落地窗引入舖头的午后阳光,令人同狗都好舒服。狗狗拣咗一个近窗位置训觉,仲一度打鼻鼾,训到伸晒脷,见到佢咁都好chill~~

老板健谈,愿意分享,包括佢采用的食材、烹调步骤、煮食心得、营运餐厅的原因、对其他餐厅的评价等。佢的成厨之路系无师自通,而佢亦表明唔钟意煮嘢食,呢样嘢令我谂到,好多人会将do what you love放于love what you do之上,其实呢种心态亦唔系心然、必须,因为professionalism就系喺自己做紧的事情上精进、有要求,唔妥协,单系呢种匠人精神已经值得欣赏。知道餐厅的工作同作为照顾者的责任已令老板的身体有少少不胜负荷,令佢喺餐厅营运同食物预备方面需要作出调整,希望佢多啲自我关怀,保持健康呀!!
2024-11-28