2024-06-06 45 浏览
今次我嚟到一间最近人气好高嘅火锅嘅餐厅,佢地依家做紧推广优惠,部分汤底免费,高级汤底亦有半价,而且鸭血和蜂巢豆腐任食,相当吸引。我地试咗花胶螺头老鸡锅,呢个汤底用咗大量嘅花胶同螺头,再加上原只老鸡,汤底非常浓郁而且清甜,啲花胶煮到软滑入味,螺头亦都煮得非常鲜嫩,呢个汤底真系一口接一口停唔到,而且滋润养生。🐓再嚟就系手切本地牛,呢度嘅手切本地牛真系好新鲜,每片牛肉都切得厚薄均匀,保留住牛肉嘅鲜味同油脂。牛肉煮完之后入口即溶,牛味浓郁,而且唔会韧。🥩食完牛就试下海鲜,鲜海虾都系必试嘅菜色,非常新鲜,每只虾都好大只,肉质弹牙鲜甜,煮完之后啲虾肉依然保持住佢嘅鲜味。🦐再介绍下鲜鲍鱼仔,呢度嘅鲍鱼仔嘅肉质弹牙,咬落去有种天然嘅海鲜甜味。🐚麻辣鸭血系呢度嘅另一个特色,呢个鸭血用上咗四川嘅麻辣酱汁,辣味十足但唔会过火。鸭血嘅口感非常滑嫩,而且不用下锅,直接可以食得。🌶️最后介绍一下椰汁糕,呢度嘅椰汁糕用咗新鲜嘅椰奶制作,口感非常细滑,而且椰香味浓郁。每一口都可以感受到浓浓嘅椰香同甜味,作为饭后甜品真系再适合不过。🍮